Προειδοποίηση για ελλείψεις τροφίμων στη Βρετανία σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Πιθανές καθυστερήσεις λόγω τελωνειακών ελέγχων


ΚΟΣΜΟΣ
14:03
07/08/2019
Προειδοποίηση για ελλείψεις τροφίμων στη Βρετανία σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία
9
loading

Προβλήματα στην παροχή κάποιων τροφίμων στη Βρετανία για εβδομάδες ή και μήνες θα προκαλέσει «άτακτο» Brexit εάν λόγω των καθυστερήσεων στα λιμάνια τα νωπά προϊόντα μείνουν για διάστημα μέσα στα φορτηγά μεταφορών και χαλάσουν, όπως προειδοποίησε σήμερα φορέας του κλάδου.

Εταιρίες λιανεμπορίου όπως η Tesco έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς εμπορική συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα προβληματική για τον κλάδο καθώς τα περισσότερα από τα νωπά προϊόντα εισάγονται και οι αποθήκες γεμίζουν πριν τα Χριστούγεννα.

Ενόψει της αρχικής ημερομηνίας του Brexit στις 29 Μαρτίου, τα σούπερ μάρκετ και οι εταιρίες λιανεμπορίου συνεργάστηκαν με τους προμηθευτές για να αυξήσουν τα αποθέματα προϊόντων μακράς διαρκείας όπως τα μακαρόνια, το εμφιαλωμένο νερό και το χαρτί τουαλέτας.

Έχουν προειδοποιήσει ωστόσο ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να μπουν στα ράφια των καταστημάτων μόνο για μερικές ημέρες, δεν μπορούν να αποθηκευτούν και ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι στο μεγαλύτερο λιμάνι της Βρετανίας, το Ντόβερ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις αφίξεις.

Ο κλάδος έχει επίσης δοκιμάσει διαφορετικά λιμάνια για να αποφύγει τη βασική διαδρομή Ντόβερ-Καλαί, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε σχετικές κρατήσεις με αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου τα εφόδια να μεταφερθούν αεροπορικώς εάν χρειαστεί, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Ο κλάδος των τροφίμων είναι απολύτως σαφής, έξοδος χωρίς συμφωνία είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για εμάς» δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών Τιμ Ράικροφτ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Θα υπάρξουν επιλεγμένες ελλείψεις και σε κάποιο βαθμό θα είναι τυχαίες, διότι αυτό εξαρτάται από το ποια φορτηγά θα περάσουν και ποια όχι. Νομίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια σοβαρή αναταραχή και θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες μετά την έξοδό μας».

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να άρει προσωρινά κάποιους από τους κανόνες ανταγωνισμού για να επιτρέψει σε λιανεμπόρους και προμηθευτές να εργαστούν από κοινού για να προσφέρουν την πιο αποτελεσματική κάλυψη για τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Ράικροφτ δήλωσε ότι ο κλάδος έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την κυβέρνηση να προσφέρει εγγυήσεις ότι οι εταιρίες δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα από τους ρυθμιστικούς φορείς για πρακτικές κατά του ανταγωνισμού.

«Στην περίπτωση της αναταραχής μιας μη συμφωνίας, εάν η κυβέρνηση θέλει οι εταιρίες της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις -θα αποφασίσουμε πού θα πάνε κατά προτεραιότητα οι αποστολές- θα πρέπει να παράσχουν ισχυρές γραπτές διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος περί ανταγωνισμού δεν θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα σε αυτές τις συνομιλίες» δήλωσε ο Ράικροφτ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Guest01062016

  Επειδή κάποιοι εδώ διαφωνούν τόσο με την απλή λογική, όσο και με τον ΕΓΓΛΕΖΟ \"γενικό επιχειρησιακό διευθυντή της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών\", τα λέμε ξανά αφού γίνει το Brexit. Γιατί τα ξέρετε όλα εσείς... μα όλα!

 2. avatar xrhstos013

  Αχ αφήστε αφήστε, τα ίδια πάθαμε και εμείς οι Έλληνες όταν βγήκαμε από το Ευρώ....αλλά τα καταφέραμε....ή μήπως δεν φύγαμε τελικά;!χαχα

 3. avatar christos1

  Το είπανε τα κομμουνια του bbc τώρα τους πιστέψαμε, μόνο άχυρομυαλοι σε στυλ stateless πιστεύουν αυτή τη προπαγάνδα...

 4. avatar Οχι μονον τροφίμων,

  και νερού, και γάλακτος και τυριών, και κουνούπια πολλά θα έχετε, και φίδια θα βγουν στις πλατείες, και οι βροχές θα σταματήσουν, και τα μυαλά στα κάγκελα.
  .
  Έχουν να σκεφτούν πολλά ακόμα για να αντιστρέψουν την έξοδο της αγγλιας από την ΕΈ, ήδη το εχουνε πάει πίσω τρία χρόνια, σου λέει δεν μπορεί κάποια στιγμή θα την κανουν και αυτοί την κωλοτούμπα στιλ κουστακι, αντουνακι και αλεκσακι.
  Αλλά βλέπεις εκεί είναι Άγγλοι, δεν είναι τα χάπατα οι Έλληνες, και στο τέλος θα την πατήσετε εκει στην ΕΈ λαμόγια.

 5. avatar Φιδισιο κορμί

  Η γνωστή εκστρατεία τρόμου...

  1. avatar Guest01062016

   Ξέρεις, θα γίνει το Brexit κάποτε! Και τότε τα ξαναλέμε, ατρόμητε!

 6. avatar Guest01062016

  Καλά θα κάνουν να το δούνε λίγο οι δικοί μας \"φωστήρες\" που ονειρεύονταν ή/και ονειρεύονται ακόμα ένα Grexit. Χωρίς αυτάρκεια σε κλάδους όπως τρόφιμα και φάρμακα, θα κλάψουνε μανούλες. Όποιος έχει στοιχειώδεις σπουδές στα οικονομικά τα γνωρίζει αυτά...

 7. avatar Stateless

  Καλά να πάθετε!!!
  Την επόμενη φορά να ξέρετε τι ψηφίζετε.

  1. avatar criskalts

   χαχαχαχαχαχα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει