Σημαντική ανακάλυψη: Το τηλεσκόπιο TESS βρήκε πλανήτη που πιθανόν είναι φιλόξενος για ζωή

Η σχετικά κοντινή υπερ-Γη βρίσκεται σε απόσταση 31 ετών φωτός από τον πλανήτη μας


ΚΟΣΜΟΣ
11:52
01/08/2019
Σημαντική ανακάλυψη: Το τηλεσκόπιο TESS βρήκε πλανήτη που πιθανόν είναι φιλόξενος για ζωή
5
loading

Τις ανακαλύψεις του στο διάστημα συνεχίζει το τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS ) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς αυτήν τη φορά εντόπισε μια σχετικά κοντινή υπερ-Γη, σε απόσταση 31 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Μάλιστα, ο εξωπλανήτης GJ357d, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας, ο οποίος έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο του δικού μας πλανήτη και εξαπλάσια μάζα, είναι πιθανό να διαθέτει συνθήκες φιλόξενες για ζωή, ακόμη και νερό στην επιφάνεια του, κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον. Είναι ο πρώτος πιθανώς κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύπτεται από το TESS.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρήκε ότι ο GJ357d χρειάζεται σχεδόν 56 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του), κινούμενος περίπου στο ένα πέμπτο της απόστασης της Γης από τον Ήλιο. Η σύνθεση του είναι προς το παρόν άγνωστη.

Η Ντιάνα Κοσακόφσκι του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ, στη Χαϊδελβέργη, δήλωσε ότι «ο GJ357d δέχεται περίπου την ίδια ποσότητα αστρικής ενέργειας από το άστρο του, με αυτή που δέχεται ο Άρης από τον Ήλιο. Αν αυτός ο πλανήτης έχει πυκνή ατμόσφαιρα, κάτι που θα χρειασθεί περαιτέρω μελέτες για να προσδιορισθεί, θα μπορεί να παγιδέψει αρκετή θερμότητα για να ζεστάνει τον πλανήτη και παράλληλα να επιτρέψει την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του».

Μαζί με τον εν λόγω εξωπλανήτη, βρέθηκαν άλλοι δύο, ο GJ357b, ένας πλανήτης περίπου 22% μεγαλύτερος από τη Γη, ο οποίος κινείται υπερβολικά κοντά στο μητρικό άστρο του, έχοντας θερμοκρασία περίπου 254 βαθμών Κελσίου στην επιφάνεια του (γι' αυτό χαρακτηρίσθηκε «καυτή Γη»), καθώς και ο GJ357c, τουλάχιστον τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τη Γη και με πιθανή θερμοκρασία 127 βαθμών, σύμφωνα με τη NASA.

Οι τρεις εξωπλανήτες κινούνται γύρω από το άστρο GJ357, έναν νάνο που έχει το ένα τρίτο του μεγέθους και της μάζας του Ήλιου μας, ενώ είναι κατά 40% ψυχρότερος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Οκ

  Αλλά πόσο χρειάζεται το διαστημοπλοιο σε γήινο χρόνο για το ένα έτος φωτός? Δηλαδή η ταχύτητα του διαστημοπλοιου καλύπτει το ένα έτος φωτός σε....

  1. avatar Guest01062016

   Το φως κάνει ένα δευτερόλεπτο από τη Γη στη Σελήνη. Για να πάει ο άνθρωπος στη Σελήνη με πύραυλο, θέλει 4 μέρες. Οπότε για 31 έτη φωτός ο άνθρωπος χρειάζεται, με τα σημερινά μέσα, 11 εκατομμύρια χρόνια ταξίδι...
   Η επιστήμη εκτιμά ότι μέχρι να φτάσουμε, θα έχει βρεθεί πολύ καλύτερος τρόπος ταξιδιού... Οπότε όσο πιο αργά ξεκινήσουμε, τόσο νωρίτερα θα φτάσουμε! Καλό, ε;

 2. avatar Απιστευτο

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ αποστάσεις πόσο μικροι είμαστε.... 1 έτος φωτός είναι περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χλμ... Οπότε ένα τσιγάρο δρόμος είναι ο νέος πλανήτης

 3. avatar United

  E αντε
  Να φεύγουνε σιγα σιγά

 4. avatar Loigor

  Ευτυχώς είναι μακριά και δεν προλαβαίνουμε να τα κάνουμε [...] και εκεί

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει