Αμείλικτη πρέπει να είναι η καταπολέμηση των πολιτικών κομμάτων που προωθούν την ακροδεξιά και ρατσιστική βία στην Ευρώπη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφερόμενος ειδικά στις δράσεις ακραίων ομάδων στη Γερμανία, ο Γκάουκ επισήμανε πως «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ελλιπής συνεργασία μεταξύ του Ομοσπονδιακού Κράτους και των κρατιδίων» και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχει δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή μεταξύ των Ομοσπονδιακών Αρχών και των Κρατιδίων, ούτως ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική δράση».

«Αυτή η τρομοκρατία, η βία της ακροδεξιάς στη Γερμανία, μας απασχολεί ιδιαίτερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επίσης διεξάγεται έντονη συζήτηση για το κατά ποσόν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου ένα τέτοιο κόμμα, μια τέτοια ακραία πολιτική οργάνωση». Ο κ. Γκάουκ αναφερόταν στο NPD, ένα κόμμα για το οποίο γίνεται το τελευταίο διάστημα αρκετή συζήτηση και το οποίο είχε γίνει μια —αποτυχημένη— απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου στο παρελθόν.

«Το θέμα της απαγόρευσης ενός κόμματος είναι ένα θέμα που συζητούμε, αλλά δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι θα υπάρξει υποστήριξη όλων», εξήγησε.

Σημείωσε ότι «το Κράτος Δικαίου, οι αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αρχές της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα όπλα που έχουμε και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε περιθώρια ελιγμών».