Μια μικρής κλίμακας ανάπτυξη θα γνωρίσει φέτος η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία καλούν τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν ώστε να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.

Η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Ασία-Ειρηνικό (Escap) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα προβλέπει ανάπτυξη 6% για την περιοχή το 2013. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 7,8% της περιόδου 2010-2011, αλλά σαφώς καλύτερο από το 5,6% της περασμένης χρονιάς, χάρη κυρίως της «αναμενόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης» που συνδέεται με την ανάκαμψη στις ΗΠΑ και σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Κίνα, δεύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο αναμένεται να καταγράψει φέτος ανάπτυξη 8% έναντι 7,8 το 2012 και η Ινδία 6,4% έναντι 5% την περασμένη χρονιά προστίθεται στην έκθεση.

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά παγκόσμιο περιβάλλον, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της φτώχειας, επισήμανε η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Νοελίν Χέιζερ.

«Δεν είναι ώρα για ευγένειες… Η ανάγκη ενός πιο ολοκληρωμένου και βιώσιμου μοντέλου κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης παραμένει κρίσιμη», επισημαίνει η Χέιζερ. Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, 563 εκατομμύρια υποσιτίζονται και περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ασκούν επισφαλή εργασία.

Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις της Ασίας-Ειρηνικού να δεσμευτούν σε πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και ενίσχυσης της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση, η θέσπιση κατώτατου μισθού, συγκεκριμένων ωρών εργασίας για τους φτωχούς και η δημιουργία συστημάτων συνταξιοδότησης, υγείας και παιδείας από σήμερα ως το 2030 θα κοστίσει στις χώρες αυτές 5 ως 8% του ΑΕΠ τους. Αν δεν υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα, ο κίνδυνος να αυξηθεί το ποσοστό της φτώχειας θα είναι πολύ μεγάλος, καταλήγει η έκθεση.