Ο Μπέπε Γκρίλο κάλεσε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να υποστηρίξει την υποψήφια του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) για την προεδρία της Δημοκρατίας, Μιλένα Γκαμπανέλι.

«Η Γκαμπανέλι είναι μια δημοσιογράφος που ξέρει να μάχεται εναντίον των ισχυρών εξουσιών. Αν ο Μπερσάνι την ψήφιζε, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας πραγματικής συνεργασίας», δήλωσε ο Γκρίλο.

«Μιλώ από καρδιάς στον Μπερσάνι, δεν τον κοροϊδεύω πλέον. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αλλαγή, αλλά χρειάζεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα», υποστήριξε ο Ιταλός ηθοποιός και νέος πολιτικός.

Στελέχη του PD ωστόσο έλεγαν ανώνυμα ότι χρειάζεται μια υποψηφιότητα κοινής αποδοχής, ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Η κεντροαριστερά συνεχίζει τον διάλογο με εκπροσώπους της συντηρητικής παράταξης, όσο και με το M5S.
Τα ονόματα των υποψηφίων που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τις αποστάσεις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι εκείνα του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο και του χριστιανοδημοκράτη πρώην προέδρου της γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι.

Ακούγεται επίσης το όνομα του νομικού Στέφανο Ροντοτά, που ήρθε τρίτος σε ψήφους στο δημοψήφισμα του κινήματος του Γκρίλο στο Διαδίκτυο για την επιλογή του διαδόχου του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Αντιπροσωπεία του PD πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη με στελέχη του Μ5S. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση Μπερλουσκόνι-Μπερσάνι.

Εξάλλου ο κίνδυνος διάσπασης του PD μοιάζει να αποκλιμακώνεται καθώς, ρίχνοντας τους τόνους μετά τις συνεχείς έριδες των τελευταίων ημερών, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε πριν από λίγο ότι «δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος… όλοι εργαζόμαστε για την ενότητα των Δημοκρατικών».