Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας εκτίμησης που περιέχεται σε έκθεση μιας αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, με βάση τα οποία η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να διαθέτει πυραύλους με πυρηνική γόμωση και να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιδείξει πως διαθέτει την τεχνολογία για την εκτόξευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, υπενθύμισε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «λαμβάνουν όπως και να έχουν τα πράγματα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στην τρέχουσα κρίση».

Στελέχη των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την εκτίμηση αυτή, την οποία επικαλέστηκε ένας κοινοβουλευτικός χθες.

Ο Κάρνεϊ τόνισε ότι αν και η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να επιδιώκει την ανάπτυξη τέτοιων όπλων, δεν έχει ακόμα την ικανότητα να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο και να τον εκτοξεύσει.

Χθες ο Νταγκ Λάμπορν, ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, είχε πει, επικαλούμενος μια έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ, ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει την δυνατότητα να κατασκευάσει σε μικρή κλίμακα πυρηνικές κεφαλές και να τις προσαρμόσει σε βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά με «μικρή αξιοπιστία» προς το παρόν.

Ένα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως δήλωσε ζητώντας να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν νομίζουν» πως η Βόρεια Κορέα έχει πράγματι την δυνατότητα αυτή.

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του ανέφερε ότι θα ήταν ανακριβές να υποστηριχθεί ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει δοκιμάσει πλήρως και ότι έχει επιδείξει πως διαθέτει την δυνατότητα στην οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής.