Το θάνατο του στρατιωτικού διοικητή τους Χόρχε Μπρισένο επιβεβαίωσε χθες με ανακοινωθέν του το πολιτικό γραφείο των Κολομβιανών αριστερών ανταρτών Farc.

«Με βαθύ οδυρμό ενημερώνουμε τον κολομβιανό λαό και τους Λατινοαμερικανούς μας φίλους πως ο διοικητής Χόρχε Μπρισένο έπεσε στη μάχη, στο πλευρό των ανδρών του», τονίζει στην ιστοσελίδα του το κίνημα.

Ο θάνατος του Μπρισένο είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη από τις κολομβιανές αρχές, έπειτα από την στρατιωτική επιχείρηση που είχε εξαπολύσει ο στρατός στις 22 Σεπτεμβρίου στην κεντρική επαρχία Μέτα και έως τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί από τους αντάρτες.

Στο ανακοινωθέν του, που φέρει ημερομηνία του Σαββάτο, το πολιτικό γραφείο κατηγορεί τον στρατό πως διεξήγε έναν βομβαρδισμό επάξιο των «Ναζί» κατά την επίθεση στην οποία έχασε τη ζωή του ο ηγέτης τους.

Επίσης τονίζεται στο ίδιο κείμενο πως εννέα από τους «συντρόφους» τους έπεσαν μαχόμενοι στην ίδια επιχείρηση.

Οι Farc προσθέτουν πως ο διοικητής Παστόρ Αλάπε εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Μπρισένο στο επταμελές πολιτικό γραφείο, ενώ ο στενός συνεργάτης του Μαουρίσιο Χαραμίλιο θα ηγείται πλέον του πανίσχυρου «ανατολικού μπλοκ», που διοικούσε ο «Μόνο (πίθηκος) Χοχόι».

Επίσης καλεί τους αντάρτες να αγνοήσουν τις εκκλήσεις για αφοπλισμό που έχουν διατυπώσει οι αρχές μετά τον θάνατο του ιστορικού αυτού ηγέτη του κινήματος, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οδηγήσει στη διάλυσή του.