Το εγκώμιο της βρετανίδας πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, που πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών, έπλεξε η αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ, η οποία κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στο ρόλο της Θάτσερ το 2011 στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία».

Η 63χρονη Μέριλ Στριπ περιέγραψε την Θάτσερ ως πρωτοπόρο, «με ή χωρίς την θέλησή της» για τις γυναίκες ηγέτες στην πολιτική. «Ήταν μια προσωπικότητα που θαύμαζα για την δύναμη και θάρρος της», επισήμανε η ηθοποιός.

«Το ό,τι κατάφερε να δώσει ένα λόγο στις γυναίκες και στα κορίτσια σε όλον τον κόσμο να φαντάζονται ότι θα γίνουν πριγκίπισσες με σκοπό όμως να ηγηθούν της χώρας τους ήταν πρωτοποριακό και αξιοθαύμαστο», υπογράμμισε η ηθοποιός.

Η Στριπ παραδέχτηκε ότι η Θάτσερ δίχασε την κοινή γνώμη, αλλά επισήμανε επίσης πως κατάφερε με μόνο τη δική της σκληρή προσπάθεια, από κόρη ενός απλού παντοπώλη να γίνει πρωθυπουργός.

Τέλος η Στριπ είπε πως ήταν τιμή για εκείνη να προσπαθήσει να φανταστεί το ταξίδι της ζωής της Θάτσερ όταν ενσάρκωνε το ρόλο της, όμως στην πραγματικότητα το μόνο που κατάφερε ήταν να «κατανοήσει περιστασιακά» τους αγώνες της.