Η 5η λεωφόρος του Μανχάταν θα γεμίσει με γαλανόλευκες ελπίδες και ελληνικές φωνές για ακόμα μια χρονιά. Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας, εκατοντάδες φορείς της Ομογένειας (σχολεία, ομοσπονδίες, κοινότητες, σύλλογοι, φοιτητικές οργανώσεις και ιδρύματα), καθώς και δεκάδες άρματα και μπάντες θα συμμετάσχουν στην παρέλαση του Ελληνισμού της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Η φετινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου θα έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Με την αποφασιστικότητά τους, οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση». Όπως κάθε χρόνο, την παρέλαση θα ανοίξει άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ενώ για πρώτη φορά -λόγω της οικονομικής κρίσης- δεν θα συμμετάσχει διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα εκπροσωπήσουν οι διπλωματικές και προξενικές αρχές, ενώ αναμένεται να λάβουν μέρος Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Τελετάρχης της παρέλασης, την οποία διοργανώνει σε ετήσια βάση η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, θα είναι ο ελληνικής καταγωγής βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος και επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του συζύγου της, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και για αρκετά χρόνια ήταν δυναμικό στέλεχος της Ομοσπονδίας και εκ των βασικών εκφωνητών στην παρέλαση.

Νωρίτερα την Κυριακή, θα τελεστεί θεία λειτουργία και πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και αμέσως μετά η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιερ», όπου θα απευθύνουν χαιρετισμούς επίσημοι προσκεκλημένοι, στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

Μέσα στο πλαίσιο της παρέλασης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Χθες το βράδυ, ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ παρέθεσε την καθιερωμένη δεξίωση στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία, μιλώντας με θαυμασμό για την ελληνική κληρονομιά και ιστορία. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων τίμησε τον κ. Μπλούμπεργκ, ο οποίος παρέδωσε στον πρόεδρό της, Ηλία Τσεκερίδη, διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Παρόντες, ανάμεσα σ’ άλλους, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, ενώ χόρεψε το συγκρότημα του σχολείου του Αγίου Δημητρίου, της ομώνυμης κοινότητας στην Αστόρια.

Σε μήνυμά του για την παρέλαση, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρει ότι «δεν είναι ότι κάνουμε και εμείς μια παρέλαση, όπως όλοι οι άλλοι. Εμείς παρελαύνουμε όχι χειροκροτούμενοι, αλλά πολλές φορές δοκιμαζόμενοι, επί αιώνες. Δεν είμαστε καινούργιοι στον κόσμο. Είμαστε χιλιετηρίδες. Και μονίμως αυτός ο λαός παρελαύνει, όχι στην 5η λεωφόρο, στις λεωφόρους όλου του κόσμου, όχι με φανφάρες, αλλά με ένα σπουδαίο πολιτισμό. Και με την παρέλασή μας θα δείξουμε και φέτος αυτόν τον ενθουσιασμό, αυτό το πάθος, αυτή τη δύναμη ότι είμαστε λίγοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από τους πολλούς. Γιατί έχουμε το πάθος, έχουμε την ψυχή, έχουμε το Θεό μαζί μας».