Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου εκδοτικού γίγαντα, του Penguin Random House, που θα είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης του βρετανικού ομίλου Pearson με τον γερμανικό Bertelsmann.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ένωση αυτή δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, ιδίως επειδή ο όμιλος που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αρκετούς ισχυρούς ανταγωνιστές».

Μετά την ανακοίνωση στο τέλος Οκτωβρίου της δημιουργίας αυτού του νέου εκδοτικού κολοσσού, οι αναλυτές ανησυχούσαν για πιθανά προβλήματα ανταγωνισμού, λόγω του μεγέθους αυτής της κοινοπραξίας, η οποία θα κυριαρχείται από την Bertelsmann με ποσοστό 53%, ενώ η Pearson θα κατέχει το υπόλοιπο 47%.

Ο στόχος είναι ο γιγαντιαίος νέος εκδοτικός οίκος να «πραγματοποιεί εκδόσεις με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο μέσω των κλασσικών μορφών και διαύλων διανομής αλλά και των αναδυόμενων», είχε τονίσει κατά τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της συγχώνευσης ο επικεφαλής της Bertelsmann, Τόμας Ράμπε.

Πρόκειται κυρίως για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από «παίκτες» όπως ο αμερικανικός όμιλος πωλήσεων στο διαδίκτυο Amazon, και την περίφημη πλατφόρμα του Kindle, για την ανάγνωση βιβλίων σε ψηφιακή μορφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο της συγχώνευσης αυτής στις αγορές απόκτησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα βιβλία στα αγγλικά, καθώς και στις αγορές για την πώληση των βιβλίων στην αγγλική γλώσσα στους διανομείς.

Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η νέα οντότητα θα «αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από πολλούς μεγάλους εκδοτικούς οίκους, αλλά και πολλούς εκδότες μικρού και μεσαίου μεγέθους».