Χωρίς συμφωνία τελειώνει ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον και των Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 8ου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, σύμφωνα με την Agence Europe.

Στη σημερινή έκδοση της Agence Europe αναφέρεται ότι , «δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει οριστική συμφωνία σχετικά με τις αρμοδιότητες της μελλοντικής ένωσης των σερβικών δήμων στο Κόσοβο, κυρίως στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Παρά ταύτα όλες οι πλευρές πιστεύουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την έναρξη του διαλόγου πριν από έξι μήνες».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση ότι το χάσμα των δύο πλευρών «είναι στενό, αλλά βαθύ» και ότι οι δύο πρωθυπουργοί και οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσες για να διαβουλευθούν με τους συναδέλφους τους αφού μία σειρά από προτάσεις βρέθηκαν στο τραπέζι. «Θα με ενημερώσουν τις επόμενες ημέρες για την απόφαση που θα λάβουν» πρόσθεσε η Άστον και τους ευχήθηκε κάθε πιθανή επιτυχία στην επίτευξη λύσης.

Ο εκπρόσωπός της δήλωσε χθες ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος δεν έχει πρόθεση να συγκαλέσει κάποια άλλη συνάντηση στην παρούσα συγκυρία και ότι θα υποβάλει σχετική έκθεση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.