«Ανάρμοστη και ρατσιστική» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Γκίλαρντ να περιορίσει την είσοδο ειδικευμένων μεταναστών στη χώρα ο αυστραλός βαρώνος των μέσων ενημέρωση Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, αναφερόμενη στη βίζα ειδικοτήτων, είχε πει ότι υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για να στηρίξουν ισχυρισμούς ότι μερικοί εργοδότες εκμεταλλεύονται το σύστημα αυτό.

«Επικεντρώνομαι στο θέμα της βίζας 457 για το λόγο ότι είναι ένας χώρος ο οποίος εγείρει ερωτήματα και προκαλεί ανησυχίες αναφορικά με τους ειδικευμένους εργάτες που έρχονται εδώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και προσλαμβάνονται σε εργασίες τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν αυστραλοί συμπολίτες μας. Στην πραγματικότητα που περιμένουν και είναι πρόθυμοι και ικανοί να τις αναλάβουν. Πιο συγκεκριμένα, φέρνουν εδώ άτομα για δουλειές που υποτίθεται ότι είναι για ειδικευμένους εργάτες και τους βρίσκουμε αργότερα να εργάζονται σε δουλειές που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε Αυστραλός, μη ειδικευμένος εργάτης».

Σχολιάζοντας το θέμα, από το Ντάργουιν όπου βρισκόταν, ο κ. Μέρντοχ, είπε ότι η μετανάστευση από το εξωτερικό και η μετακίνηση εργαζομένων από το νότο της Αυστραλίας στο βορρά, είναι ο κύριος λόγος της προόδου των βορείων πολιτειών της χώρας.

«Πιστεύω στη μετανάστευση και στα οφέλη που προσφέρει. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της βίζας 457 το Εργατικό κόμμα, νομίζω ότι είναι ανάρμοστος και ρατσιστικός. Εκτιμώ ότι το μέλλον της Αυστραλίας βασίζεται στη μετανάστευση. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τι γίνεται στην Αμερική. Είναι φανταστικό. Είναι γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένα προβλήματα όταν υπάρχουν πολλοί μετανάστες από μια συγκεκριμένη χώρα. Και πάλι, όμως, μετά δύο γενιές, το πολύ, αφομοιώνονται με τον ντόπιο πληθυσμό και αυτό οδηγεί σε μια θαυμαστή δημιουργικότητα στην ευρύτερη κοινωνία».

Επικεντρώνοντας το θέμα στο Ντάργουιν, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ανεργία αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση όμως που χρειαζόμαστε ειδικευμένους εργάτες, απευθυνόμαστε στις Πολιτείες του νότου και αν δεν έχουν αρκετούς που ενδιαφέρονται, τότε στρεφόμαστε στο εξωτερικό. Είναι πολύ απλό».