Νομίζετε πως δεν θα γίνετε ποτέ CEO; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε, όπως μας λένε οι ερευνητές Elena Botelho και Kim Powell και συγγραφείς του αντίστοιχου βιβλίου «The CEO Next Door»!

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν λοιπόν δεδομένα από 17.000 μελέτες ηγεσίας και διοίκησης επιχειρήσεων για να καταλήξουν σε 2.600 που έχριζαν περαιτέρω μελέτης. Κατόπιν συνεργάστηκαν με δύο πανεπιστήμια (University of Chicago και Columbia University) για να βρουν ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά συναντώνται περισσότερο στους γενικούς διευθυντές.

Αφού μας πουν λοιπόν πως οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε πως «ο τυπικός CEO είναι ισχυρός και ευγενής, ένας χαρισματικός εξωστρεφής άνθρωπος με αψεγάδιαστο βιογραφικό», αυτό ερευνητικά τουλάχιστον δεν επαληθεύεται.

Γι’ αυτό και πιστεύουν στον γενικό διευθυντή της διπλανής πόρτας, λέγοντας πως όλοι μας θα μπορούσαμε να αναδειχτούμε σε τέτοιες υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης, μιας και τα πιο κοινά χαρακτηριστικά των CEOs παραείναι… κοινά.

«Ακόμα και οι πιο εντυπωσιακοί CEOs δεν ξεκίνησαν γνωρίζοντας πως προορίζονταν για μεγαλεία», γράφουν χαρακτηριστικά. Να και το Νο 1 στοιχείο που απέδωσε η έρευνά τους: Παίρνουν αποφάσεις γρήγορα.

Οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν πως αυτό είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τη μεγάλη διαφορά, ότι οι αποτελεσματικότεροι γενικοί διευθυντές λειτουργούν γρήγορα και έγκαιρα χωρίς χρονοτριβές και ολιγωρίες. Όποιος το κάνει, είναι κατά 12 φορές πιο πιθανό να πετύχει στα καθήκοντά του.

Όσο για τα άλλα τρία απαραίτητα και εντελώς κοινά χαρακτηριστικά, οι γενικοί διευθυντές μπορούν και περνούν τις ιδέες τους στους άλλους, είναι συνεπείς μεταξύ των λόγων και των πράξεών τους και μπορούν τέλος να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση…