Αρνήθηκαν σήμερα να φάνε 4.600 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του παλαιστίνιου καρκινοπαθή ισοβίτη χθες σε ισραηλινό νοσοκομείο, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

«Περί τους 4.600 κρατούμενοι αρνήθηκαν σήμερα το πρόγευμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο ενός κρατουμένου χθες. Προς το παρόν, δεν πρόκειται για απεργία πείνας. Άλλωστε έχουν τρόφιμα στα κελιά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος της ισραηλινής σωφρονιστικής υπηρεσίας Σιβάν Βάιτσμαν.

Ο θάνατος του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε προκάλεσε χθες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές φυλακές όπου κρατούνται παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι. Τριακόσιοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι αρνήθηκαν χθες τη σίτιση.

Μετά την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του Αμπού Χαμντίγε, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Δυτική Όχθη και κυρίως στη Χεβρόνα, την πόλη καταγωγής του. Στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες χθες και σήμερα κατά του νοτίου Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο Αμπού Χαμντίγε είχε συλληφθεί το 2002 και καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα φόνου. Είχε παραπονεθεί εδώ και εννέα μήνες για πόνο στον λαιμό, πριν διαγνωσθεί ότι έπασχε από καρκίνο. Πέθανε στο νοσοκομείο Σορόκα της Μπερσέβα, όπου είχε διακομισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε στην κυβέρνηση Νετανιάχου την ευθύνη για τον θάνατό του.

«Η παλαιστινιακή προεδρία θεωρεί την κυβέρνηση του Νετανιάχου υπεύθυνη για τον θάνατο του κρατουμένου Μαΐσάρα Αμπού Χαμντίγε σήμερα στις φυλακές του ισραηλινού κατακτητή», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς.

Την ευθύνη για τον θάνατό του επέρριψε στις ισραηλινές αρχές που αρνήθηκαν να τον απελευθερώσουν για να νοσηλευθεί και η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι μία διαδικασία αποφυλάκισης βρισκόταν σε εξέλιξη εξ αιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του Αμπού Χαμντίγε. «Εδώ και μία εβδομάδα, οι γιατροί ανέφεραν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η σωφρονιστική διοίκηση ζήτησε από την επιτροπή αποφυλακίσεων την απελευθέρωσή του, αλλά η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε», ανακοίνωσε χθες η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία.