Έκανε το θαύμα του και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να «οικειοποιηθεί» την 4η Ιουλίου. Και αυτό γιατί κατάφερε να δώσει ένα τρομερό σόου για την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» με σκοπό να προωθήσει τον εαυτό του.

Η Τζαν Σάιρικ και δύο φίλες της ταξίδεψαν περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα από το Άρκανσο για να παραστούν στους εορτασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον με αφορμή την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας».

Ωστόσο κάποιοι κάτοικοι της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας κράτησαν αποστάσεις φοβούμενοι ότι θα τους θεωρήσουν υποστηρικτές του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έθεσε τον εαυτό του στο επίκεντρο των φετινών εορτασμών για την 4η Ιουλίου με την ομιλία του μπροστά από το Μνημείο Λίνκολν και τη διοργάνωση ενός σόου με στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ.

Οι επικριτές του κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι πήρε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και ότι πολιτικοποίησε μια παραδοσιακά μη πολιτική γιορτή. Οι υποστηρικτές του απαντούν ότι απλώς επέδειξε την αγάπη του για την πατρίδα του και τον στρατό της.

«Γιορτάζουμε την Αμερική», τόνισε η Σάιρικ φορώντας ένα καπελάκι του μπέιζμπολ, το οποίο έγραφε «Τραμπ 2020».

Η ίδια και οι φίλοι της φορούσαν μπλουζάκια και καπέλα που προωθούσαν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος να διαμαρτύρονται για το φετινό σόου που οργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο στρατός μας προστατεύει», είπε η Ντέμπρα Ντίκσον, πολλά μέλη της οικογένειας της οποίας είναι στρατιωτικοί.

Λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά κάτοικοι της συνοικίας Κάπιτολ Χιλ πραγματοποίησαν τη δική τους, πολύ μικρότερη παρέλαση χθες (04.07.2019) το πρωί και πολλοί δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στους εορτασμούς του Τραμπ.

«Φέτος δεν θα πάμε», είπε η Ιρίνα, μία κάτοικος της περιοχής που συνήθως παρακολουθεί με τα δύο μικρά παιδιά της τη συναυλία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 4η Ιουλίου στο Καπιτώλιο και το σόου με τα πυροτεχνήματα.

«Αυτή είναι η γιορτή που ενώνει όλους τους Αμερικάνους, όμως φαίνεται ότι δυστυχώς σήμερα αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

«Μωρό Τραμπ»

Η Code Pink, μια οργάνωση κατά των πολέμων, πέταξε ένα μεγάλο μπαλόνι που παρουσιάζει τον Τραμπ. ως μωρό με πάνες πάνω από πάρκο National Mall σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Μήδεια Μπέντζαμιν, μέλος της οργάνωσης, δήλωσε ότι η παρουσία αρμάτων μάχης στον δρόμο την τρόμαξε. «Πού πηγαίνουμε ως έθνος; Δεν μου αρέσει καθόλου», σχολίασε.

Η Σούζαν ΝτεΓκραφ από την πλευρά της είπε ότι της άρεσε η εμπλοκή του Τραμπ στους εορτασμούς. «Δεν πολιτικοποιεί τη γιορτή», εκτίμησε. «Είναι ο πρόεδρος!».

Η δασκάλα Τίφανι Ο’ Μπράιεν ταξίδεψε από τη Φλόριντα για να παρακολουθήσει το σόου. «Πιστεύω ότι αγαπά την πατρίδα και θέλει όλοι να την αγαπούν».

Παραδοσιακά οι πρόεδροι των ΗΠΑ τηρούν χαμηλό προφίλ κατά τους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου, οπότε τιμάται η επέτειος της κήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανία το 1776.

Η τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε ομιλία την 4η Ιουλίου ήταν το 1951 όταν ο Χάρι Τρούμαν γιόρτασε την 175η επέτειο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας.