Το Ιράν, η κυβέρνηση του οποίου θεωρείται μια από τις λίγες εναπομείνασες συμμάχους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε σήμερα το Κατάρ ότι «εντείνει την αιματοχυσία» στη Συρία και επέκρινε έντονα την κυβέρνησή του διότι επέτρεψε στο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης να ανοίξει μια «πρεσβεία» στην Ντόχα.

Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Μόαζ Αλχάτιμπ, η οργάνωση του οποίου αναγνωρίζεται πλέον από τον Αραβικό Σύνδεσμο ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού, άνοιξε μια «πρεσβεία» στο Κατάρ την Τετάρτη.

«Είναι προς το συμφέρον του Κατάρ να σταματήσει να προβαίνει σε επιπόλαιες και παράλογες ενέργειες και να κλιμακώνει την αιματοχυσία στη Συρία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Ο σοφός λαός της Συρίας δεν θα επιτρέψει ποτέ σε άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτόν», πρόσθεσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Το σιιτικό Ιράν υποστηρίζει τον Άσαντ καθ’ όλη την διάρκεια της διετούς σύρραξης που άρχισε με ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά εξελίχθηκε σε μια ένοπλη σύρραξη η οποία εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε την Τρίτη να παραχωρήσει την έδρα της Συρίας στον Αλχάτιμπ—εξέλιξη η οποία ερμηνεύθηκε ως ένα πλήγμα για τον Άσαντ.

Ακόμη, ενέκρινε την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές.

Η Τεχεράνη, η οποία αποκάλεσε την απόφαση αυτή του Αραβικού Συνδέσμου δείγμα μιας «επικίνδυνης συμπεριφοράς», βρίσκεται σε διένεξη με τις δυτικές και τις αραβικές κυβερνήσεις οι οποίες καλούν να αποχωρήσει ο Άσαντ από την εξουσία.

Η Ισλαμική Δημοκρατία τους κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία εξοπλίζοντας τους αντάρτες.

Το Ιράν τονίζει με έμφαση την ανάγκη να γίνουν εκλογές και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στη Συρία αλλά δεν αποδέχεται την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία ως προϋπόθεση και λέει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί έξωθεν μια λύση στην κρίση.