Κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμενόταν να έχει αργά το απόγευμα ο ηγέτης της ικεντροαριστεράς, Πιερ Λουίντζι Μπερσάνι, στον οποίο έχει ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Όλα θα εξαρτηθούν στην φάση αυτή από το αν ο Ναπολιτάνο θεωρήσει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία της Ρώμης ή ότι δεν υφίστανται οι προαπαιτούμενες συνθήκες πολιτικής στήριξης και είναι προτιμότερο να δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό ή σε κάποιο πρόσωπο εκτός του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Στο μεταξύ, με άλλη μια παρέμβαση του που έκανε με κείμενο που ανάρτησε στο ιστολόγιό του, ο Μπέπε Γκρίλο υποστήριξε σήμερα ότι η βουλή είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την αποστολή της ακόμη και αν δεν έχει συγκροτηθεί πρώτα νέα κυβέρνηση.

«Μπορεί η Ιταλία να βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση – έστω και αν τις τρέχουσες υποθέσεις διαχειρίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση Μόντι – αλλά διαθέτει κοινοβούλιο που μπορεί ήδη να εργασθεί για να αλλάξει την χώρα», αναφέρει το κείμενο του Γκρίλο στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), «η βουλή και η γερουσία πρέπει να εξασφαλίσουν εκ νέου τον κεντρικό ρόλο που τους ανήκει στην ιταλική αβασίλευτη δημοκρατία και να μην περιορίζονται στο να επικυρώνουν τα διατάγματα που εκδίδει η κυβέρνηση με τον εκβιασμό των ψήφων εμπιστοσύνης».

Ο Γκρίλο αναφέρεται στην δυνατότητα να ψηφιστούν άμεσα νόμοι που να θεσπίζουν το ασυμβίβαστο του ρόλου του πολιτικού και του επιχειρηματία («φωτογραφίζοντας» τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και στην ανάγκη για ανακατανομή των τηλεοπτικών συχνοτήτων οι οποίες στο παρελθόν «δόθηκαν με τόση γενναιοδωρία στον Καβαλιέρε».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξάλλου, ο πρόεδρος της ομάδας του M5S στην γερουσία, Βίτο Κρίμι, είπε πως «αν ο πρόεδρος Ναπολιτάνο επιλέξει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που να μην προέρχεται από τους κόλπους των κομμάτων, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν»