Η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε χθες σε έναν ακροδεξιό βουλευτή να επισκεφθεί την Πλατεία των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα βίαιης αντίδρασης εκ μέρους των μουσουλμάνων πιστών.

Ο Μοσέ Φέιγκλιν «ήθελε να επισκεφθεί το Όρος του Ναού, όμως η αστυνομία τον εμπόδισε για να αποφύγει τη διασάλευση της δημόσιας τάξης», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. «Ξέραμε ότι αν πήγαινε εκεί θα υπήρχαν προβλήματα», πρόσθεσε.

Η Πλατεία, την οποία οι μουσουλμάνοι αποκαλούν Χαράμ αλ-Σαρίφ (Ευγενές Ιερό) και οι Εβραίοι Όρος του Ναού (από τον δεύτερο Ναό του Σολομώντα που κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το 70 μ.Χ.), είναι ιερός τόπος και για τις δύο κοινότητες.

Ο Φέιγκλιν, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του περί εποικισμού, εξελέγη βουλευτής με το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις πρόσφατες βουλευτές εκλογές, στις 22 Ιανουαρίου.

Τον Οκτώβριο είχε συλληφθεί για διασάλευση της δημόσιας τάξης, επειδή μπήκε στην Πλατεία των Τεμενών.

Την Τρίτη η αστυνομία είχε συλλάβει έναν άλλο «ακροδεξιό Εβραίο» που ήθελε να θυσιάσει ένα κατσικάκι στο Όρος του Ναού, τηρώντας τη βιβλική παράδοση, καθώς οι Εβραίοι έχουν αρχίσει τους εορτασμούς για το Πάσχα, σε ανάμνηση της Εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο.