Το τίμημα που πληρώνουν οι πλουσιότεροι και δεν μπορούν να ξοδέψουν τα λεφτά τους

Κανείς δεν τα έχει όλα, ούτε καν οι κροίσοι, μας λέει ένας οικονομολόγος


ΚΟΣΜΟΣ
18:00
21/07/2019
Το τίμημα που πληρώνουν οι πλουσιότεροι και δεν μπορούν να ξοδέψουν τα λεφτά τους
3
loading

Την ώρα που οι εργασιακές απολαβές συνεχίζουν να χωρίζουν τον κόσμο σε εισοδηματικές τάξεις, η εικόνα έχει πολλές ακόμα διαστάσεις.

Όσοι βγάζουν περισσότερα, δουλεύουν και περισσότερο θέλοντας να διατηρήσουν τον ακριβότερο τρόπο ζωής τους. Οι χαμηλόμισθοι, από την άλλη, αισθάνονται λιγότερη πίεση στη δουλειά, έχουν ωστόσο μικρότερη οικονομική επιφάνεια.

Αυτό μας λέει ο οικονομολόγος Daniel Hamermesh στο νέο του βιβλίο «Spending Time: The Most Valuable Resource», πως οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν μπορούν να ξοδέψουν τα λεφτά τους λόγω έλλειψης χρόνου!

Μπορεί να κερδίζουν περισσότερα, η μέρα συνεχίζει ωστόσο να έχει 24 ώρες για όλους. Στη συγκριτική ιστορική μελέτη του, μας λέει πως οι Αμερικανοί έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα λεφτά στα χέρια τους απ’ ό,τι πριν από 50 χρόνια, οι καθημερινές ανάγκες (ύπνος, φαγητό κ.λπ.) δεν έχουν αλλάξει ωστόσο σημαντικά.

Κι ενώ οι καλύτερα αμειβόμενοι έχουν περισσότερες επιλογές ξοδέματος των χρημάτων τους σε σχέση με τους χαμηλόμισθους, ζουν όμως με περισσότερο άγχος. Αλλά και λιγότερο ελεύθερο χρόνο.

Και τα ξοδεύουν τελικά όταν πάνε διακοπές, μας λέει πάντα ο Hamermesh, αγοράζοντας ακριβότερα πράγματα που απολαμβάνουν και οι άλλοι ή σπαταλώντας τα σε πολυτελείς εμπειρίες που δεν είναι για όλους. Και πάλι όμως στρεσάρονται, ισχυρίζεται, καθώς νιώθουν πως δεν έχουν αρκετό χρόνο για όλες αυτές τις ακριβές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου που χρειάζονται.

Στον αντίποδα αυτού, ο Hamermesh διατείνεται στο βιβλίο του ότι από την έρευνά του οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις βλέπουν περισσότερο χρόνο τηλεόραση και κοιμούνται περισσότερο από τους πλούσιους. Αυτοί δεν αγχώνονται για το πού θα ξοδέψουν τα λεφτά τους, αλλά ακριβώς για την έλλειψή τους.

«Δεν θα λυπηθώ για τον πλούσιο τύπο που λέει ότι είναι στρεσαρισμένος. Θα μπορούσε να επιλέξει να δουλεύει λιγότερο, να χαρίζει τα λεφτά του και να είναι λιγότερο αγχωμένος για την έλλειψη χρόνου. Από την άλλη, ο χαμηλόμισθος δεν ζει και πολύ καλά. Για μένα, αυτό είναι σημαντικότερο», καταλήγει…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar χοντρό δούλεμα

  Όσοι βγάζουν περισσότερα, δουλεύουν και περισσότερο

 2. avatar John From NY

  [...] λένε για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Δεν μιλάμε τώρα ο ένας να βγάζει 100 χιλιάρικα και ο άλλος 300 χιλιάρικα. Εδώ Αμερική έχεις τα 50 χιλιάρικα και το 1 εκατομμύριο. Με τα 50 χιλιάρικα λοιπόν ο φτωχός δεν έχει λεφτά για σωστή κάλυψη υγείας ούτε λεφτά για κολλέγιο στα παιδιά του. Πάει στο δημόσιο σχολείο σε κακή περιοχή γιατί στην καλή θέλει υψηλούς φόρους στα σπίτια ή υψηλό ενοίκιο της τάξης των 3 χιλιάδων τον μήνα. Στην περιοχή που μένει πέφτουν και πυροβολισμοί που και που και σπάνε και αμάξια. Τρώει ότι σαβούρα υπάρχει καρκινογόνα γιατί τα βιολογικά κοστίζουν 3 φορές επάνω. Αν τώρα μετά από αυτά ο φτωχός είναι άνετος και ωραίος μαγκιά του. Τώρα σίγουρα το προβλημα το έχει ο πλούσιος με νταντά στο σπίτι, με τα καλύτερα σχολεία και φαγητά αλλά στρεσαρετε που στις διακοπές στο repsort $700 το βράδυ να κάνει jet ski.

 3. avatar nisfa

  Eτσι , θελει ισοροπια (σημειωση το πιο δυσκολο πραγμα) πρεπει να δουλευουμε για να ζουμε οχι να ζουμε για να δουλευουμε
  Υ.Γ. προσεχτε λεω να ζουμε οχι να επιβιωνουμε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει