Κολομβία: Αυξήθηκαν οι ανθρωποκτονίες μετά τη συμφωνία ειρήνης με τη FARC

Ετήσια έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα βίας


ΚΟΣΜΟΣ
8:33
26/06/2019
Κολομβία: Αυξήθηκαν οι ανθρωποκτονίες μετά τη συμφωνία ειρήνης με τη FARC
loading

Οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 6,7% την περασμένη χρονιά στην Κολομβία, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, καθώς κλιμακώθηκε η βία ένοπλων οργανώσεων που προέκυψαν, ή ενισχύθηκαν, μετά τον αφοπλισμό των πρώην ανταρτών των FARC, αποκαλύπτει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Στην ετήσια έκθεσή του, το ινστιτούτο ιατροδικαστικής της Κολομβίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα βίας, που οδεύει να εδραιωθεί σε περιοχές όπου δρούσε η ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της ηπείρου, η οποία μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα έπειτα από τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Το κείμενο κάνει λόγο για 12.130 ανθρωποκτονίες το 2018, έναντι 11.373 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Κολομβίας ανέρχεται σε περίπου 45 εκατομμύρια, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε σε 24,3 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 23,1 το 2017, διακόπτοντας έτσι «οκτώ χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των ανθρωποκτονιών μειωνόταν με σταθερό ρυθμό».

Το επίπεδο του 2018 ήταν το υψηλότερο από το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 12.626 ανθρωποκτονίες.

«Η βία επανεμφανίστηκε δυναμικά» στις περιοχές Μπάχο Κάουκα (βορειοδυτικά), Κατατούμπο (βορειοανατολικά), Πουτουμάγιο (νοτιοδυτικά), Κάουκα (νοτιοδυτικά) και Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), όπου συγκεντρώνονται οι καλλιέργειας κόκας — του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής κοκαΐνης — και μαριχουάνας, καθώς επίσης και παράνομα μεταλλεία, ειδικά χρυσού, δηλαδή τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των ένοπλων οργανώσεων, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι δήμοι όπου ο δείκτης των ανθρωποκτονιών είναι ο πιο αυξημένος είναι εκείνοι όπου δρουν η Clan del Golfo — η ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στην Κολομβία, την οποία σχημάτισαν άλλοτε παραστρατιωτικοί της άκρας δεξιάς που υποτίθεται αφοπλίστηκαν το 2006 — καθώς και η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και αποστάτες των FARC, που έχουν αποκηρύξει τη συμφωνία ειρήνης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου, το 91,3% των θυμάτων ήταν άνδρες. Ωστόσο, στο 28,47% των υποθέσεων όπου τα θύματα ήταν γυναίκες, επρόκειτο για εγκλήματα που οφείλονταν σε συζυγικές διαφορές· τα σπίτια τους είναι ο χώρος όπου δολοφονούνται μάλλον οι περισσότερες γυναίκες στην Κολομβία.

Παρότι ο αφοπλισμός των FARC συνέβαλε να καταγραφεί για ένα διάστημα μείωση του επιπέδου της βίας, η Κολομβία δυσκολεύεται να κλείσει το κεφάλαιο της εμφύλιας σύρραξης που μαίνεται για πάνω από μισό αιώνα κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ ακόμα 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι και επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει