Μία πρώην νοσοκόμα της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία είχε αποπεμφθεί από το στρατό αφότου αποκάλυψε ότι είναι λεσβία, επιστρέφει στη δουλειά της, με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η οποία εκπροσωπεί τη σμηναγό Μάργκαρετ Γουίτ, έχει πει πως αν επιστρέψει στην υπηρεσία, θα είναι το πρώτο πρόσωπο που νόμιμα υπηρετεί στο στρατό των ΗΠΑ ως ομοφυλόφιλη.

«Θα πρέπει να επιστρέψει στη θέση της το νωρίτερο δυνατό», είπε ο επαρχιακός δικαστής Ρόναλντ Λέιτον, μιλώντας από την έδρα του δικαστηρίου στην Τακόμα της Ουάσινγκτον.

Οι υποστηρικτές της Γουίτ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ενώ η 46χρονη ήταν φανερά ικανοποιημένη από την απόφαση.

Επί δύο εβδομάδες οι δικηγόροι της ACLU παρουσίαζαν σειρά μαρτύρων που εργάστηκαν μαζί με την Γουίτ και οι οποίοι μίλησαν για την εξαιρετική επίδοσή της στην υπηρεσία.

Οι δικηγόροι της αεροπορίας αντιπαρέθεσαν πως οι στρατιωτικοί κανονισμοί, περιλαμβανομένης της πολιτικής που απαιτεί από τους ομοφυλόφιλους της υπηρεσίας να μην αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικής τους ζωής προκειμένου να διατηρηθεί το ηθικό στις ένοπλες δυνάμεις.