Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν σημαντικές δυνατότητες για να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και αυτός κρατά όλες τις επιλογές πάνω στο τραπέζι.

«Πιστεύουμε ότι το Ιράν θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο, ή περίπου τόσο, για να αναπτύξει πραγματικά ένα πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα αυτή, την επόμενη εβδομάδα.

«Το μήνυμά μου προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως του το έχω εκφράσει τα τελευταία χρόνια για το θέμα αυτό, θα είναι το ίδιο. Αν μπορούμε να το επιλύσουμε μέσω της διπλωματίας, αυτό θα είναι μια πιο μόνιμη λύση, αλλά αν δεν μπορέσουμε, εγώ συνεχίζω να κρατάω όλες τις επιλογές πάνω στο τραπέζι», τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα διαθέτει πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ ή να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή, που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν εκεί».

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης πρέπει να είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητήσει ο Ομπάμα στο Ισραήλ κατά την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον Ισραηλινό κατάσκοπο Τζόναθαν Πόλαρντ που παραμένει φυλακισμένος στις ΗΠΑ για πάνω από 25 χρόνια, δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να τον απελευθερώσει «αμέσως».

Ο Πόλαρντ, που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, «έχει διαπράξει ένα πολύ σοβαρό έγκλημα. Ως Πρόεδρος προσπαθώ να ακολουθήσω τις βασικές διαδικασίες (του δικαστικού συστήματος). Δεν έχω λοιπόν την πρόθεση να απελευθερώσω άμεσα τον Τζόναθαν Πόλαρντ», τόνισε τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος.