Την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από την κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα υποστηρίζει ότι στο εξής θα επικεντρωθεί στο να προωθήσει τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε.

«Έθεσα τον εαυτό μου ως υποψήφιο για το μέλλον, αλλά είναι ξεκάθαρο και κατανοητό ότι το κόμμα αναζητά έναν υποψήφιο για τις ξεχωριστές περιστάσεις που υπάρχουν τώρα» αναφέρει.

Η πίεση για την αποχώρηση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ άρχισε αμέσως μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας του αγώνα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, καθώς ο υποψήφιος έλαβε μόλις 20 ψήφους και κατέληξε προτελευταίος, πριν από τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξη, Ρόρι Στιούαρτ.

Καθώς για την επόμενη ψηφοφορία, που θα γίνει την Τρίτη, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 33 ψήφους για να παραμείνουν, η προϋπόθεση αυτή έβαλε σε σκέψεις τόσο τον Ματ Χάνκοκ, όπως επίσης και τον υπουργό Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ, εάν θα καταφέρουν να περάσουν το όριο ή εάν θα πρέπει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο εναντίον του πρώτου μέχρι στιγμής Μπόρις Τζόνσον. Ο Σάζιντ Τζάβιντ, προς το παρόν παραμένει στην κούρσα, ωστόσο, οι υποστηρικτές του Ματ Χάνκοκ θα μπορούσαν να στραφούν είτε προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είτε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ, οι οποίοι στην χθεσινή ψηφοφορία έλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση με 43 και 37 ψήφους αντίστοιχα. Ωστόσο, ο Χάντ είναι η λιγότερο αρεστή επιλογή, καθώς θεωρείται ο συνεχιστής του κατεστημένου του κόμματος. Μέλη της ομάδας του Χάνκοκ είχαν συνομιλίες με συμβούλους του Μάικλ Γκοβ και του Σάζιντ Τζάβιντ για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια συμμαχία σε ό,τι αφορά τις ψήφους της επόμενης ψηφοφορίας.

Ο Χάνκοκ δεν δήλωσε ποιον από τους υπόλοιπους υποψήφιους πρόκειται να στηρίξει, ωστόσο συνεργάτες του αναφέρουν ότι οι πιο μετριοπαθείς υποψήφιοι πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τους υποψήφιους του σκληρού Brexit.

Δεκάξι προεκλογικές καμπάνιες για τους δύο υποψήφιους

Το Συντηρητικό κόμμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διοργανώσει 16 προεκλογικές καμπάνιες σε όλες της περιοχές της Βρετανίας, μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ψηφοφοριών από τους βουλευτές. Η πρώτη καμπάνια θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο Μπέρμιγχαμ και η τελευταία στο Λονδίνο την εβδομάδα που ξεκινά στις 15 Ιουλίου, ενώ θα υπάρξει η ευκαιρία να θέσει το κοινό ερωτήματα online στους δύο τελικούς υποψήφιους, κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου της προεκλογικής περιόδου.

Τα μέλη του κόμματος θα λάβουν ταχυδρομικώς τα ψηφοδέλτια μεταξύ 6ης και 8ης Ιουλίου, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Ιουλίου. Ο κάθε υποψήφιος θα έχει όριο δαπάνης για την προεκλογική του εκστρατεία το ποσό των 150.000 λιρών, ξεκινώντας από τις 7 Ιουνίου.