Μετά τις καταγγελίες για τη φερόμενη εμπλοκή των Ρώσων στις περσινές παρεμβολές στα συστήματα γεωεντοπισμού του αμερικανικού στρατού από τη Σκανδιναβία μέχρι και τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ απαντούν αποφασιστικά με ένα νέο στρατιωτικού τύπου GPS απρόσβλητο στη δολιοφθορά.

Ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει πως κάποιος έπαιζε και μπλόκαρε τα GPS του στην Ευρώπη, τη Συρία και αλλού και τα βλέμματα όλων στράφηκαν προς Ρωσία μεριά.

Το φθινόπωρο ο αμερικανικός στρατός θα επιστρατεύσει το νέο του σύστημα σε επιχειρησιακό επίπεδο και τα νέα κρίνονται κάτι παραπάνω από θετικά, αν σκεφτεί κανείς τη νευραλγική φύση του GPS στα πάντα, από τη μετακίνηση στρατιωτών μέχρι και την καθοδήγηση πυραύλων και drones.

Ήταν το περσινό φθινόπωρο, στη μεγάλη άσκηση ΗΠΑ και συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία (Trident Juncture), που παρατηρήθηκε η μυστηριώδης εμπλοκή στα σήματα του GPS. Τόσο φινλανδοί όσο και νορβηγοί αξιωματούχοι την απέδωσαν μάλιστα χωρίς περιστροφές στη Ρωσία. Λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2018, ήταν οι αμερικανοί επιτελείς αυτοί που μιλήσαν για ρωσικό σαμποτάζ στα συστήματα GPS για τα drones του στρατού των ΗΠΑ στη Συρία.

Μόνιμη αμερικανική ίλη τεθωρακισμένων σε βάση στη Γερμανία θα είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει το σύστημα το φθινόπωρο του 2019. Μιλώντας μάλιστα σε στρατιωτικό συνέδριο στο Άρλινγκτον την περασμένη βδομάδα, ο συνταγματάρχης Nickolas Kioutas, επικεφαλής του προγράμματος για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας (APNT), δήλωσε πως ο στόχος είναι να βάλουν το GPS όσο πιο γρήγορα στα χέρια του στρατού.