Πάνω από 100 ισλαμιστές έχουν σκοτωθεί από τις γαλλικές δυνάμεις από τα μέσα Φεβρουαρίου στις μάχες που έγιναν στην κοιλάδα Αμετετάι, στο βορειοανατολικό Μαλί, τον έλεγχο της οποίας πήραν οι Γάλλοι τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αριθμός αυτός αφορά τις σορούς που καταμέτρησαν οι Γάλλοι στρατιώτες, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο. Σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα θύματα των αεροπορικών πληγμάτων, τα οποία είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου πενήντα τζιχαντιστές σκοτώθηκαν εξάλλου κατά την ίδια χρονική περίοδο στην περιοχή της Γκάο, στο βόρειο Μαλί, όπου χθες σκοτώθηκε και ένας Γάλλος στρατιώτης, ο τέταρτος από την έναρξη της γαλλικής επιχείρησης στη χώρα.

Στον απολογισμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι απώλειες που έχουν υποστεί οι ισλαμιστές από τους περίπου 800 στρατιώτες από το Τσαντ, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των Γάλλων και επιχειρούν στο ανατολικό τμήμα της Αμετετάι. Οι στρατιώτες του Τσαντ ανακοίνωσαν ότι και αυτοί σκότωσαν περίπου εκατό τζιχαντιστές και ότι οι ίδιοι έχασαν περισσότερους από 25 άνδρες.

Οι Γάλλοι στρατιώτες συνέχιζαν σήμερα τις επιχειρήσεις τους σε αυτήν την κοιλάδα η οποία θεωρείται προπύργιο της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi). Επιχειρήσεις διεξάγονται επίσης και σε άλλες κοιλάδες του οροπεδίου Αντράρ ντε Ιφόγας από τις γαλλικές δυνάμεις και αυτές του Τσαντ.

«Η Aqmi είχε εγκατασταθεί σε αυτήν την ζώνη και ήθελε να παραμείνει εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι είναι «πιθανό ένα μέρος των τρομοκρατών να κατάφερε να διαφύγει».

Ο συνολικός απολογισμός των ισλαμιστών που έχουν σκοτωθεί από τις 11 Ιανουαρίου που άρχισε η γαλλική επιχείρηση στο Μαλί υπολογίζεται από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε «πολλές εκατοντάδες».

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πραγματοποίησε επίσκεψη στο βόρειο Μαλί για να ενθαρρύνει τα γαλλικά στρατεύματα που μάχονται εκεί κατά των ενόπλων ισλαμιστών.

«Το πρώτο αίσθημα που έχω είναι υπερηφάνεια», δήλωσε από την Γκάο ο Λε Ντριάν σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον περίπου 250 στρατιωτών, οι οποίο έψαλλαν μαζί του τον εθνικό ύμνο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.