Πέντε ηγέτες χωρών – μελών της ΕΕ θα φιλοξενήσει αύριο στις Βρυξέλλες ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διαμορφωθεί περιβάλλον συμβιβασμού για τη διαδοχή σε κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι ηγέτες των «28» είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν στις 20 και 21 Ιουνίου, στη Σύνοδο από την οποία θα προκύψει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, που θα διαδεχτεί τον Zαν Κλοντ Γιούνκερ. Η επιλογή, όπως σημειώνει το Reuters, θα αντανακλά εν μέρει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του περασμένου μήνα.

Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ τόνισε πως από την πλευρά των Σοσιαλιστών στο «ανεπίσημο δείπνο» θα παραστούν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα ενώ από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα παραστούν ο Αντρέι Πλένκοβιτς από την Κροατία και ο Λετονός Κρίσγιανς Κάρινς.

Την πλευρά των Φιλελεύθερων θα εκπροσωπήσουν ο ίδιος ο Μισέλ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Αυτές οι τρεις πολιτικές οικογένειες, όπως εξηγεί το Reuters, κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στις εκλογές και διαπραγματεύονται τον σχηματισμό πλειοψηφικού συνασπισμού στον Σώμα. Οι Πράσινοι, που ήρθαν τέταρτοι, συμμετέχουν στις συνομιλίες στην Ευρωβουλή αλλά δεν εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο είναι αυτό που θα ονομάσει τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν και η Ευρωβουλή θα πρέπει να τον αποδεχτεί.

Στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης που θα πρέπει να καλυφθούν περιλαμβάνονται επίσης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η θέση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, ο Ντόναλντ Τουσκ και η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως σημειώνει το Reuters, η κάλυψη των θέσεων καλείται να ισορροπήσει τόσο τα συμφέροντα μεμονωμένα των κρατών όσο και ομάδων χωρών αλλά και πολιτικών κομμάτων.