Στους εξήντα αυξήθηκε ο αριθμός των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στο Σουδάν, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο οργάνωση γιατρών της αντιπολίτευσης, καθώς οι παραστρατιωτικοί κερδίζουν έδαφος στο Χαρτούμ.

Οι ταραχές συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες και ξεκίνησαν με τις δυνάμεις του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου TMC να ανοίγουν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών.

Έκτοτε, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, παραστρατιωτικοί σαρώνουν τους δρόμους πυροβολώντας πολίτες.

Οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Σουδάν από την 11η Απριλίου, μετά την ανατροπή του αυταρχικού πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του, ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα προκηρύξουν εκλογές, που θα διεξαχθούν μέσα σε εννέα μήνες.

Οι διεθνείς δυνάμεις καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή, ωστόσο απόπειρα της Βρετανίας και της Γερμανίας στον ΟΗΕ για έκκληση στον στρατό του Σουδάν να βρεθεί λύση μπλοκαρίστηκε από την Κίνα, που είχε και τη στήριξη της Ρωσίας.

Η κλιμάκωση της βίας ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις απομάκρυναν βίαια τους διαδηλωτές από την πλατεία μπροστά από την έδρα του στρατού, την οποία είχαν καταλάβει από τις 6 Απριλίου.

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο «αποφάσισε να σταματήσει να διαπραγματεύεται με τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», οργάνωση που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, «να ακυρώσει ότι είχε συμφωνηθεί και να διεξαγάγει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες» ανέφερε ο επικεφαλής του, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την σουδανική κρατική τηλεόραση.

Πολλοί κάτοικοι του Χαρτούμ κατηγορούν την παραστρατιωτική μονάδα Rapid Support Forces, διαβόητη ομάδα μετά τη δράση της στη σύγκρουση του Νταρφούρ, που άρχισε το 2003.

Το TMC ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών σε διάστημα εννέα μηνών αλλά οι διαδηλωτές λένε πως χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, που θα εγγυηθεί δίκαιες εκλογές.

Οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να γιορτάσουν την ισλαμική γιορτή Έιντ Αλ Φιτρ χθες και σήμερα στους δρόμους του Σουδάν, σε ένδειξη ανυπακοής προς τον στρατό.

Ωστόσο χθες, μεγάλο μέρος του Χαρτούμ ήταν σχεδόν υπό κατάληψη, με τους άνδρες του στρατού να προελαύνουν, πυροβολώντας στον αέρα και διαλύοντας οδοφράγματα.

Κάτοικος περιέγραψε στο BBC πως όλη η πόλη φοβάται. Ο θείος της, είπε, είχε δει τρεις νεαρούς αν εκτελούνται. «Ζούμε σαν όμηροι, κανείς δεν μπορεί να βγει έξω».