Μετά τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο, που προκάλεσε ανησυχία και ένταση στις γραμμές των Σέρβων, σήμερα επικρατεί ηρεμία στην περιοχή. Ο σερβικός πληθυσμός συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και, όπως ανακοινώθηκε από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της βόρειας Μιτρόβιτσα Γκόραν Ράκιτς, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Στόχος της συγκέντρωσης είναι να διαμηνύσουμε στην Πρίστινα ότι οι Σέρβοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις εστίες τους» δήλωσε στην σερβική δημόσια τηλεόραση -RTS ο Γκόραν Ράκιτς.

Κατά την χθεσινή επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου, η οποία πραγματοποιήθηκε με εντολή του ειδικού εισαγγελέα από την Πρίστινα, συνελήφθησαν 19 αστυνομικοί και 9 πολίτες ως ύποπτοι για συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Από τους αστυνομικούς οι 11 είναι Σέρβοι, οι τέσσερις Αλβανοί και τέσσερις ανήκουν στην βοσνιακή εθνότητα. Στο ανακοινωθέν της εισαγγελίας αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες βαρύνονται με τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας, της κατάχρησης εξουσίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με νέες δηλώσεις του σήμερα εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον και επέκρινε την στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δεν αντέδρασαν, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) συνταγματάρχης Βιτσέντζο Γκράσο δήλωσε πως οι αρχές στη Σερβία είχαν ενημερωθεί εγκαίρως ότι επίκειται, στις 28 Μαΐου, αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο. «Είχαμε ενημερώσει τις σερβικές αρχές. Η κατάσταση κατά την χθεσινή αστυνομική επιχείρηση ήταν υπό έλεγχο, την παρακολουθούσαμε στενά και ενημερώναμε συνεχώς τις αρχές στη Σερβία» δήλωσε στην σερβική ιδιωτική τηλεόραση «Prva Tv» ο ιταλός συνταγματάρχης.

Ο επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος καταδίκασε την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία του Κοσόβου εκτιμώντας ότι, ανεξάρτητα από τα κίνητρα της επιχείρησης, στόχος ήταν να τρομοκρατηθεί ο σερβικός πληθυσμός. Ο επίσκοπος Θεοδόσιος στην δήλωση του επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνών στο Κόσοβο, λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και το χειρότερο, εξυπηρετούν εκείνους οι οποίοι, χωρίς ντροπή, υποστηρίζουν την εδαφική διαίρεση με εθνικά κριτήρια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.