Χαλάρωση των κυρώσεων θα προτείνει σήμερα στο Ιράν η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα), αν η Τεχεράνη δεχτεί να επανεξετάσει ορισμένες πλευρές του πυρηνικού της προγράμματος.

Η ομάδα 5+1με την πρότασή της αυτή υπόσχεται «χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού, στην πετροχημική βιομηχανία και στον τραπεζικό τομέα», διευκρινίζει πηγή προσκείμενη στην ομάδα.

Οι δυτικές δυνάμεις ζητούν από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε ποσοστό 20% και να κλείσει το εργοστάσιο του Φόρντο. Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις συναντώνται σήμερα στο Αλμάτι σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές τους, μετά οκτώ μήνες διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε. υιοθέτησαν το 2012 σειρά κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού και τραπεζικού τομέα του Ιράν.

Η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό κατά 20% του ουρανίου και να κλείσει το εργοστάσιο στο Φόρντο, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί την άρση των διεθνών κυρώσεων. Επιμένει πως η διαδικασία εμπλουτισμού χρησιμεύει στην παραγωγή καυσίμων για τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ο οποίος παράγει ραδιοισότοπα. Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα.