Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας αυτής στη Λευκωσία Τζον Κόνινγκ.

Η Ουάσιγκτον, είπε, αδημονεί να συνεργασθεί με το νέο πρόεδρο και την ομάδα του σε όλα το φάσμα των διμερών και πολυμερών θεμάτων και κυρίως στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας, ο Κόνινγκ διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητά του ως αμερικανού πρεσβευτή είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Ο στόχος, συνέχισε, είναι να γίνει πραγματικότητα το όραμα που περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας: η επανένωση της Κύπρου ως δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των πηγών ενέργειας που ανακαλύφθηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Κόνινγκ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να χειρισθεί το θέμα με σοφία κι υπέδειξε ότι υπάρχουν πολλές αμερικανικές εταιρείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ο αμερικανός πρεσβευτής, έκανε λόγο για μια «σημαντική ευκαιρία» για ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης και την διμερή σχέση σε επίπεδο κυβερνήσεων