Die Welt: Επιχειρήματα κατά των πολεμικών επανορθώσεων

Γιατί η εφημερίδα επιμένει ότι δεν πρέπει να δοθούν


ΚΟΣΜΟΣ
10:47
22/05/2019
Die Welt: Επιχειρήματα κατά των πολεμικών επανορθώσεων
6
loading

«Η κατάρα των αποζημιώσεων» επιγράφεται εκτενές άρθρο στην εφημερίδα του Βερολίνου, το οποίο ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα, η Πολωνία και τώρα και οι χώρες της Βαλτικής απαιτούν τεράστιες αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Οι συνέπειες θα ήταν δραματικές».

Ο αρθρογράφος ξεκαθαρίζει εξ' αρχής ότι είναι αντίθετος με την πληρωμή των επανορθώσεων και αιτιολογεί: «Όποιος προκαλεί μία ζημία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Αυτό ισχύει σε κάθε κράτος δικαίου και κατά βάση είναι λογικό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί, διότι μία τυφλή προσήλωση σε αρχές μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση. Όταν μία επανόρθωση προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη ζημία από εκείνη που μπορεί να αποκαταστήσει, τότε είναι πιο συνετό να αναζητήσουμε άλλες δυνατότητες για να αντισταθμιστεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις περιβόητες αξιώσεις περί αποζημιώσεων που διατυπώνονται απέναντι στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, «τελευταία γίνονται παρόμοιες σκέψεις και στις χώρες της Βαλτικής και αν η Γερμανία υποχωρήσει εδώ, τότε πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες που είχαν καταληφθεί από τη Βέρμαχτ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «καλώς έκανε η δυτική πολιτική να αποφύγει επί δεκαετίες το ζήτημα της καταβολής επανορθώσεων σε κράτη (σε αντίθεση με τις αξιώσεις μεμονωμένων ατόμων). Γιατί παρόμοιες αξιώσεις δεν θα επέλυαν προβλήματα, αλλά θα δημιουργούσαν καινούργια. Αυτό οφείλεται κυρίως στoν διπλό χαρακτήρα των αποζημιώσεων: το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά η αποκατάσταση συγκεκριμένης ζημίας επί των περιουσιακών στοιχείων, αλλά από την άλλη πλευρά και η ταπείνωση του αντιπάλου.

Όταν το 1871 ο Ότο φον Μπίσμαρκ όριζε τις αποζημιώσεις που όφειλε να καταβάλει η ηττημένη Γαλλία στο νέο γερμανικό Ράιχ, στην πραγματικότητα δεν συνέτρεχε λόγος αποζημίωσης, δεδομένου ότι σχεδόν ολόκληρη η εκστρατεία είχε λάβει χώρα στη γαλλική επικράτεια. Παρά ταύτα, ο αυτοκράτορας του Ράιχ καθόρισε ποσό παρεμφερές με εκείνο που είχε επιβάλει ο Ναπολέων στην Πρωσία το 1807: 120% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι προέκυψε το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων χρυσών φράγκων, το οποίο αναγκάστηκε να πληρώνει η Γαλλία μέχρι το 1874. Και αυτό παρότι ο Μπίσμαρκ γνώριζε την καταστρεπτική επίδραση των αποζημιώσεων. Γι αυτό, συναινώντας στην Ειρήνη της Πράγας με την Αυστρία, δεν είχε απαιτήσει παρά μία συμβολική αποζημίωση».

Οι αποζημιώσεις και η συνεχής αντιπαράθεση Γαλλίας-Γερμανίας

«Αντιθέτως, η αναγκαστική πληρωμή πέντε εκατομμυρίων χρυσών φράγκων, δηλαδή 1.450 τόνων χρυσού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επέτεινε τη γαλλο-γερμανική εχθρότητα, όπως άλλωστε και η προσάρτηση της Αλσατίας και της Λωραίνης. Αυτή η διαμάχη σημάδεψε την Ευρώπη στα επόμενα σαράντα χρόνια και ήταν ένας από τους λόγους για τον επόμενο πόλεμο, το 1914. Για να αποπληρώσει τις αποζημιώσεις η Γαλλία εξέδωσε ομόλογο, το οποίο αγόραζαν Γάλλοι πολίτες και επιχειρήσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο σημαντικό μέρος των κρατικών εσόδων διοχετευόταν επί δεκαετίες στην καταβολή αποζημιώσεων.

Η πληγή δεν έμελλε να επουλωθεί. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δεν ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις αποζημιώσεις: μπορεί οι απρόσμενες οικονομικές εισροές να έδωσαν ώθηση στην εσωτερική ζήτηση, αλλά οδήγησαν και σε υπερθέρμανση της οικονομίας με αποτέλεσμα το κραχ του 1873. Μετά τον επόμενο πόλεμο, πολλοί Γάλλοι ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς. Κι έτσι το 1919 ζητήθηκαν από τη Γερμανία εν μέρει αστρονομικές αποζημιώσεις που έφταναν τα 840 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα, δηλαδή 17 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας πριν από τον πόλεμο. Οικονομολόγοι και πολιτικοί θεωρούσαν πιο ρεαλιστική την άμεση καταβολή πέντε δισεκατομμυρίων χρυσών μάρκων και στη συνέχεια, μία επιπλέον δόση ενός δισεκατομμυρίου ετησίως. Αλλά δεν εισακούστηκαν. Οι αξιώσεις αποζημιώσεων έφτασαν τα 132 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα».

Επιστρέφοντας στη σημερινή πραγματικότητα ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Νέος πόλεμος ελπίζουμε πως δεν επίκειται στην Ευρώπη, ούτε λόγω των αξιώσεων που προβάλλουν η Πολωνία και η Ελλάδα. Αλλά το ευρώ και η ΕΕ σίγουρα θα διαλύονταν, σε περίπτωση που αυτές οι δύο χώρες μπλόκαραν τη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες έως ότου η Γερμανία αναγνωρίσει την υποτιθέμενη υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων. Παράλληλα, θα προκαλούνταν νέα στερεότυπα με επακόλουθο τη δραματική γιγάντωση του εθνικισμού. Προφανώς, μία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό καθώς οι Γερμανοί ανήκουν στους πιο σημαντικούς πελάτες. Παράλληλα, θα στέρευαν ουσιαστικά και οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία. Εργαζόμενοι από την Πολωνία δεν θα ήταν πλέον καλοδεχούμενοι εδώ και θα έχαναν ευκαιρίες για να βγάλουν πολλά χρήματα. Και όλα αυτά χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ εν είδει αποζημίωσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar DKL5897

  Ο καλός αρθογράφος αναφέρεται σε αποζημιώσεις, αλλά ξεχνά το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα το οποίο ΔΕΝ εξόφλησε, καθώς και την λεηλασία των αποθεμάτων χρυσού.
  Κατα τ΄άλλα, επιχειρήματα της πλάκας, (λες και οι γερμανοί είναι οι μόνοι τουρίστες στην Ελλάδα), άσχετες ιστορικές αναφορές και προσπάθεια απαλλαγής της χώρας του από τα χρέη της προς τις χώρες που κατέστρεψε..

 2. avatar Δυστυχώς αν και

  δεν μου αρέσει νομίζω ότι αυτά που λέει ο αρθρογράφος είναι ρεαλιστικά. Και να πάρουμε τις αποζημιώσεις θα τα φάμε τα λεφτά μέσα σε ελάχιστο χρόνο χωρίς να φτιάξουμε τίποτα. Το παράδειγμα το βλέπουμε τώρα. Αντί να αξιοποιήσουμε τα υπέρ πλεονάσματα για κάτι μακροπρόθεσμο πχ Πυροσβεστικά Αεροπλάνα , σύγχρονο εξοπλισμό στα σχολεία , ... τα δίνουμε για να αγοράσουμε ψήφους. Γία αυτό σαν λαός δεν πρόκειται να προκόψουμε ποτέ.

 3. avatar Lola

  Κοινώς, ό,τι μας συμφέρει η Welt.

 4. avatar Εεε

  Ωραία μην μιλάτε μη ζητάτε γιατί δεν θα έρθουν οι Γερμανοί το καλοκαίρι κάθησε φρόνημα αλλιώς.....

 5. avatar ΤΟύο

  Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο? Ο πατέρας μου ήταν φύλακας στα υπόγεια του θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος και μας έλεγε πως έβλεπε με τα μάτια του τους Γερμανούς να φορτώνουν τα καμιόνια τους με τον χρυσό της!

 6. avatar ΑιανταςοΜεγαλοπρεπής

  Φασιστόμουτρα γερμαναράδες θα μας πληρώσετε ΟΛΟ το ποσό που κλέψατε και μάλιστα με τόκους 80 ετών. Είχε απόλυτο δίκιο ο Τσώρτσιλ για εσάς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει