Με τον τίτλο «ελληνικό ψιχάλισμα για τον Φρανσουά Ολάντ», η εφημερίδα «Le Monde» δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Αρνό Λεπαρμαντιέ, σχετικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Ο κ. Λεπαρμαντιέ επισημαίνει ότι η «επίσκεψη-αστραπή» του Φρανσουά Ολάντ δεν μπορεί να συγκριθεί σε διάρκεια, μήτε σε υποδοχή, με τις προηγούμενες επισκέψεις Γάλλων προέδρων στην Αθήνα, όπως του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν ή του Νικολά Σαρκοζί.

«Η Γαλλία, ήταν πάντα ξετρελαμένη με την Ελλάδα, και ενέπνευε τον Βίκτωρα Ουγκώ, ή τον Ευγένιο Ντελακρουά και τελευταία το Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, ο οποίος επέβαλε την είσοδό της στην Ε.Ε., χωρίς σοβαρή εξέταση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αποκομμένη γεωγραφικά από την Δυτική Ευρώπη έγινε ευρωπαϊκή,”τιμής ένεκεν”».

Όπως γράφει, «δεν σεβάστηκε και πολύ τους κανόνες, εισέπραττε κονδύλια κατασπαταλώντας τα, έκανε πολιτικούς ελιγμούς, όπως στη συνάντηση Παπανδρέου – Μιτεράν – Καντάφι στην Κρήτη. Για χρόνια δεν μας ένοιαζε. Τί να φοβηθούμε από μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 2% του οικονομικού πλούτου της Ένωσης; Μέχρι που καταλάβαμε στο τέλος του 2009 ότι η φαυλότητά της απειλούσε όλη τη ευρωζώνη. Μετά από 4 χρόνια κρίσης, όμως, επιβάλλεται το προφανές. Ίσως η Γαλλία να είναι φίλη της Ελλάδας, το αφεντικό, όμως, είναι η Αγκελα Μέρκελ».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρει λεπτομέρειες για την επιβολή του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Καγκελαρίου Μέρκελ εις βάρος του ροέδρου Ολάντ.

Επανέρχεται δε στο σήμερα, μέσα από τα λεγόμενα του Έλληνα καθηγητή Λουκά Τσούκαλη: «Έχουμε ένα ΑΕΠ σε πτώση, μια οικονομία που βουλιάζει, μια κοινωνία απελπισμένη, ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπερνάει το 27% και ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει, με την άνοδο των εξτρεμιστών και των νεοναζί που κάνουν την Μαρίν Λεπέν να φαίνεται συμπαθητική».

Ο Πατρίκ Αρτούς, οικονομολόγος της τράπεζας επενδύσεων Natixis, προσθέτει τη δική του ματιά: «Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η θετική δυναμική θα έλθει μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Στην Ελλάδα, όπου και να κοιτάξουμε είναι σκέτη απογοήτευση».

Ο κ. Λεπαρμαντιέ κλείνει το άρθρο του σημειώνοντας: «Τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, χρειάζονται χρόνο και πρέπει να αντέξει η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε γίνονται οι εκλογές στη Γερμανία. Μέχρι τότε, μπορεί να συμβεί και κανένα ατύχημα. Αυτός είναι και ο φόβος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια τον οποίο εξέφρασε στον Φρανσουά Ολάντ».

Να σημειωθεί ότι σε άλλη σελίδα της εφημερίδας ο ανταποκριτής στην Αθήνα Αλαίν Σαλ (Alain Salles) δίνει σύντομο ρεπορτάζ της επίσκεψης το οποίο τιτλοφορείται «παρήγορα λόγια του Ολάντ προς την Ελλάδα».

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι για τον Αντώνη Σαμαρά η επίσκεψη Ολάντ, μερικούς μήνες μετά την επίσκεψη της  Μέρκελ δείχνει ότι «οι δύο πιο ισχυρές χώρες στην Ευρώπη εμπιστεύονται την Ελλάδα» και ότι «δεν είναι πλέον ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης».

Γίνεται, επίσης, σύντομη αναφορά στις «πιθανές» επενδύσεις στην Ελλάδα, στο ενδεχόμενο ενοικίασης δύο φρεγατών, αλλά και στις απεργίες στη χώρα, μια εβδομάδα πριν την αναμενόμενη άφιξη της τρόικας.