Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των δύο δεκαετιών από την επανένωση της Γερμανίας είναι απολύτως θετικός παρά τις σκιές που ακόμα υπάρχουν, παρουσιάζοντας την έκθεσή της για τα 20 χρόνια που έχουν περάσει από το 1990.

«Τα γεγονότα είναι πιο θετικά από την ατμόσφαιρα» που επικρατεί για το θέμα, δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας «δεν αλλάζουν καθόλου το γεγονός ότι η ιστορία της επανένωσης είναι μία μεγάλη, επιτυχημένη ιστορία», υπογράμμισε.

Ο Μεζιέρ επεσήμανε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας στην ανατολική Γερμανία, που συνήθως είναι διπλάσιο απ’ ότι στη δυτική, έπεσε στο 11,5% τον Αύγουστο, «το χαμηλότερο ποσοστό από το 1992». Όσον αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών η ανατολική Γερμανία δεν υπολείπεται σε τίποτα της δυτικής.

Και αν συχνά αναφερόμαστε στα 2,7 εκατομμύρια Γερμανών που μετανάστευσαν τα 20 τελευταία χρόνια από την ανατολική στη δυτική Γερμανία, συχνά ξεχνάμε τα 1,6 εκατομμύρια που πήραν τον αντίθετο δρόμο, επεσήμανε ο Μεζιέρ.

Οι μισθοί στην ανατολική Γερμανία εξακολουθούν να είναι μικρότεροι από αυτούς της δυτικής, όμως με τον καιρό «θα προσαρμοστούν», πιστεύει ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καλό νέο ότι η χώρα έχει μία καγκελάριο που μεγάλωσε στην ανατολική Γερμανία».