Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η ευρωπαία ομόλογός του Κάθριν Άστον και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσαν το Ιράν να καταβάλει προσπάθειες ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην κρίση για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις στο τέλος του μήνα.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με την κ. Άστον και τον Μπαν Κι Μουν στην Ουάσινγκτον και έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σχερτικά με τα ιρανικά πυρηνικά.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα συναντηθούν στις 26 Φεβρουαρίου στο Αλμάτι του Καζακστάν για ένα νέο κύκλο συνομιλιών, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως οι συνομιλίες αυτές «δεν θα προχωρήσουν παρά μόνο αν οι Ιρανοί καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποφασισμένοι να καταθέσουν προτάσεις και να τις συζητήσουν», τόνισε ο Κέρι. Ο ίδιος είπε ακόμα πως «οι χώρες που έχουν πυρηνικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να αποδείξουν ότι οι σκοποί τους είναι ειρηνικοί».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική υπογράμμισε πως «αναζητά πάντα την επιτυχία» στην έξοδο από αυτήν την κρίση, με τη δέσμευση του Ιράν «ότι θα κάνει το καλύτερο» στη συνάντησή του με την ομάδα των 5+1.

Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως «πραγματικά ελπίζει ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Καζακστάν».