Επιβεβαιώθηκε η νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα η τρίτη κατά σειρά, που προκάλεσε και σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας KCNA, η χώρα προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, η οποία διεξήχθη με ασφαλή και άψογο τρόπο. Αναφέρεται ότι υπήρξε απόλυτη ασφάλεια και ότι αυτή τη φορά η ισχύς ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δοκιμές.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την κίνηση της Β. Κορέας και μίλησε για καθαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα, με ανακοίνωσε που εξέδωσε δήλωσε ότι η Αμερική θα συνεχίσει να αμύνεται και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα υπεράσπισης του έθνους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προτρέπει με έντονο ύφος τη Βόρεια Κορέα να μην προβεί σε καμία δράση που πιθανότατα θα μπορούσε να οξύνει την κατάσταση και ζητά ακόμη να δεσμευτεί για να μην αναπτύξει πυρηνικά. Καλεί επίσης όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με ψυχραιμία και ηρεμία, όπως και να γίνει προσπάθεια επίλυσης του θέματος μέσα από το διάλογο.