Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο του Τέξας δεκαεξάχρονος μετανάστης από τη Γουατεμάλα, ο οποίος τελούσε υπό κράτηση από τις αρχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών, το αγόρι υπέστη μόλυνση που του προκάλεσε οίδημα στον εγκέφαλο.

Ο ασυνόδευτος ανήλικος πέθανε την Τρίτη, έπειτα από «πολλές ημέρες στην εντατική» παιδιατρικού νοσοκομείου, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Είχε μπει παράτυπα στις ΗΠΑ κοντά στην πόλη Ελ Πάσο του Τέξας και συνελήφθη από Αμερικανούς συνοριοφύλακες τη 19η Απριλίου. Ο έφηβος μετήχθη σε κέντρο υποδοχής που απείχε σχεδόν 1.130 χιλιόμετρα μακριά, στην Μπράουνσβιλ, και επρόκειτο να αρχίσει «η διαδικασία της επανένωσης του με την οικογένειά του».

Μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να ανακουφιστεί από την πίεση στον εγκέφαλό του.

Το παιδί, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, καταγόταν από την Καμοτάν, πόλη κοντά στα σύνορα με την Ονδούρα όπου είναι γνωστό πως υπάρχουν υψηλά επίπεδα υποσιτισμού στον κατά πλειονότητα φτωχό αγροτικό πληθυσμό, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Άλλα δύο παιδιά από τη Γουατεμάλα που είχαν μπει στις ΗΠΑ πέθαναν τον Δεκέμβριο. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως είναι πιθανό να καταγραφούν αρκετές ακόμη τέτοιες τραγωδίες, εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και του ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν σοβαρές παθήσεις.

Όταν ο νεαρός μετήχθη την 20ή Απριλίου στο κέντρο υποδοχής στο Μπράουνσβιλ, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, δεν έκανε λόγο για κανένα πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης. Αλλά το επόμενο πρωί, το αγόρι «αρρώστησε σοβαρά», εμφάνισε «πυρετό, ρίγη και πονοκέφαλο». Μεταφέρθηκε σε πτέρυγα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου από την οποία έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στο κέντρο υποδοχής αυθημερόν.

Αλλά η κατάστασή του δεν βελτιώθηκε και την επομένη μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Αργότερα διακομίστηκε σε εντατική μονάδα παιδιατρικού νοσοκομείου στο Ντρίσκολ του Τέξας, όπου νοσηλεύθηκε για αρκετές ημέρες ωσότου κατέληξε, πάντα κατά το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Ένας αδελφός του παιδιού και προξενικοί υπάλληλοι της Γουατεμάλας επισκέφθηκαν τον έφηβο ενόσω νοσηλευόταν, ενώ η οικογένειά του ενημερωνόταν τακτικά για την εξέλιξη της κατάστασής του, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Επικριτές της πολιτικής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση, ανάμεσά τους ιδίως Δημοκρατικοί αιρετοί στο Κογκρέσο, έχουν απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις να γίνονται ιατρικές εξετάσεις ήδη στα σύνορα ώστε να γίνεται διάγνωση αν κάποιος μετανάστης έχει πρόβλημα υγείας και να αποτρέπονται θάνατοι.

Μετά τους θανάτους των παιδιών τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα γίνονται πιο διεξοδικές ιατρικές εξετάσεις ώστε να προλαμβάνονται τέτοια περιστατικά.