Μιλώντας στο περιθώριο του φόρουμ της Περιφερειακής Πρωτοβουλίας για τη Μετανάστευση, το Άσυλο και τους Πρόσφυγες (MARRI), ο σέρβος πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών στο Σαράγιεβο δήλωσε ότι η Σερβία θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή κι αυτό μαρτυρούν οι πρόσφατες ενέργειές της.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τα Σκόπια, ότι πρόσφατα επισκέφθηκε το Βελιγράδι ο Κροάτης ομόλογός του, Ζόραν Μιλάνοβιτς και ότι ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεογοβίνης, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα θα μεταβεί στη σερβική πρωτεύουσα στις 4 Φεβρουαρίου.

«Όλες αυτές είναι πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων στην περιοχή. Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα, που δεν είναι μόνον οικονομικού χαρακτήρα. Είναι σημαντική η οικονομική, αλλά και η πολιτική συνεργασία», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Είπε ακόμη ότι για τη Σερβία εξακολουθούν να είναι σημαντικές οι ειδικές σχέσεις με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, αλλά ανέφερε ότι εξίσου σημαντικές είναι και οι σχέσεις με τις κεντρικές αρχές στο Σαράγιεβο.

Υπογραμμίζοντας ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων, παρά τα προβλήματα και τις συγκρούσεις του παρελθόντος, ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν μπορούμε να χωρίζουμε το χώρο μας που είναι ούτως ή άλλως μικρός, σε μικρότερα τμήματα».

Ο κ. Ντάτσιτς εξέφρασε την προσδοκία να πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση Σερβίας και Βοσνίας – Ερζεγοβίνης σε ανώτατο επίπεδο και τόνισε ότι η Σερβία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας.

«Όταν είμαστε μαζί, είμαστε πολύ πιο ισχυροί, όταν είμαστε μικροί, διαιρεμένοι και διχασμένοι τότε ζημιωνόμαστε», υπογράμμισε.

Ο κ. Ντάτσιτς συναντήθηκε στο Σαράγιεβο με τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς στον οποίο τόνισε ότι η Σερβία είναι προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή.