Τα καθήκοντά του ανέλαβε επισήμως ο νέος αυτοκράτορας Ναρουχίτο

Ο 59χρονος διαδέχθηκε τον πατέρα του Ακιχίτο


ΚΟΣΜΟΣ
8:25
01/05/2019
Τα καθήκοντά του ανέλαβε επισήμως ο νέος αυτοκράτορας Ναρουχίτο
1
loading

Ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο ανέλαβε σήμερα επισήμως τα καθήκοντά του επισημαίνοντας ότι νιώθει δέος για τις ευθύνες που αναλαμβάνει, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να εργαστεί ως σύμβολο του έθνους και της ενότητας του λαού.

Ο πρώην αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο παραιτήθηκαν χθες Τρίτη από τον θρόνο έπειτα από τρεις δεκαετίες στη διάρκεια μιας σύντομης, απλής τελετής.

Ο 59χρονος Ναρουχίτο διαδέχθηκε τον πατέρα του τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όμως η ανάρρησή του στον Θρόνο των Χρυσανθέμων επισημοποιήθηκε στη διάρκεια μιας τελετής το πρωί, το πρώτο μέρος της οποίας δεν παρακολούθησε η σύζυγός και οι υπόλοιπες γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας, καθώς δεν το επιτρέπει η παράδοση.

Ο Ναρουχίτο, ο πρώτος αυτοκράτορας που γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανατροφή του οποίου ανέλαβαν αποκλειστικά οι γονείς του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο των γονιών του τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και τόνισε ότι νιώθει δέος για τις ευθύνες που αναλαμβάνει.

«Καθώς διαδέχομαι τον θρόνο (…) υπόσχομαι ότι πάντα θα σκέφτομαι τον λαό και (…) ότι θα εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως σύμβολο του ιαπωνικού κράτους και της ενότητας του ιαπωνικού λαού βάσει του συντάγματος», τόνισε ο Ναρουχίτο.

«Εύχομαι ειλικρινά την ευτυχία του λαού και την περαιτέρω πρόοδο της χώρας, αλλά και παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε.

Στο πρώτο μέρος της τελετής ενθρόνισης του Ναρουχίτο αυτοκρατορικοί θαλαμηπόλοι μετέφεραν στην αίθουσα κρατικές και προσωπικές σφραγίδες καθώς και δύο από τους «Τρεις Ιερούς Θησαυρούς» της Ιαπωνίας: ένα σπαθί και ένα κόσμημα, τα οποία μαζί με έναν καθρέφτη είναι σύμβολα του θρόνου.

Στη διάρκεια της λιτής, σύντομης τελετής στο πλευρό του νέου αυτοκράτορα βρισκόταν ο αδελφός του, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο.

Η σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Μασάκο, δεν ήταν στην αίθουσα, όπως προστάζει η παράδοση βάσει της οποίας απαγορεύεται στις γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας να παρακολουθήσουν την τελετή. Ωστόσο για πρώτη φορά παρούσα ήταν μία γυναίκα, η Σατσούκι Καταγιάμα, υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Η 55χρονη πρώην διπλωμάτης Μασάκο, φορώντας ένα μακρύ λευκό φόρεμα και τιάρα, εισήλθε στην αίθουσα για να παρακολουθήσει το δεύτερο μέρος της τελετής μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Η προηγούμενη τελετή ενθρόνισης νέου αυτοκράτορα στην Ιαπωνία είχε πραγματοποιηθεί το 1989 στη διάρκεια του πένθους για τον θάνατο του πατέρα του Ακιχίτο, του Χιροχίτο.

Αυτή τη φορά η ατμόσφαιρα ήταν πιο εορταστική, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Η Ιαπωνία έχει γεμίσει αφίσες για τον εορτασμό της νέας αυτοκρατορικής περιόδου, της Reiwa, ενώ έχει κηρυχθεί και 10ήμερη αργία.

Η επίσημη ενθρόνιση του Ναρουχίτο θα πραγματοποιηθεί σε μια πιο πολυτελή τελετή τον Οκτώβριο την οποία θα παρακολουθήσουν αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar PanosGianaros

  Κληρονόμισε τον πατέρα του .. . . !
  Εδώ να δείτε Δυναστεία .
  Με μια χούφτα ανθρώπους ξεκίνησε τότε ο Κων. Μητσοτάκης το εγχείρημά του. Οι περισσότεροι ήταν... άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
  Στο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων εντάχτηκαν μόνο τρία από τα σαράντα και πλέον μέλη των κυβερνήσεων των λεγόμενων Αποστατών, ο Μιχάλης Γαληνός, ο Γεώργιος Ηγουμενάκης και ο Ανέστης Λώρας.
  Γενικός διευθυντής του κόμματος ήταν ο Σήφης Γλυνιαδάκης (διοικητής της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή).
  Παρούσα στον προεκλογικό αγώνα (αν και εγκυμονούσα τότε στην Αλεξία) ήταν και η Ντόρα. Τα θέματα του Τύπου είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πευκιανάκης, παλαιό στέλεχος της ΕΔΗΝ (Νεολαίας της Ε.Κ.), ο οποίος δεν ήταν στη «γραμμή Μητσοτάκη» στα γεγονότα του ’65. Στο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους αλλά από τότε «δέθηκε» με τον Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να γίνει η σκιά του. Δίπλα στον κ. Μητσοτάκη, σ’αυτό του το εγχείρημα, είχαν βρεθεί κι άλλοι δημοσιογράφοι, προσωπικοί φίλοι του, όπως ο Νίκος Λιναρδάτος (μετέπειτα υφυπουργός, ασκούσε τότε καθήκοντα γενικού γραμματέα του κόμματος), ο μετέπειτα γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών Νίκος Δεληπέτρος, ο οποίος είχε θητεύσει δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου ως μέλος του κεντρικού οργάνου του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Νίκος Αγγελής αλλά και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος πολύ αργότερα έγινε διευθυντής του ραδιοφώνου του Antenna.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει