Να επιδείξουν ρεαλισμό όσον αφορά το εύρος των εξουσιών του κάλεσε τα στελέχη των Δημοκρατικών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η επιτυχία της κυβερνητικής ομάδας του δεν πρέπει να μετριέται με τον πήχη του «Παντοδύναμου».

Συγκεκριμένα, από τη Φιλαδέλφεια, όπου μετέβη για να στηρίξει έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ομπάμα απευθύνθηκε όχι τόσο στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι γενικά θεωρούν ότι κάνει υπερβολικές μεταρρυθμίσεις, όσο στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του που τον επικρίνει γιατί δεν κάνει αρκετές.

Για παράδειγμα, είπε, ορισμένοι παραπονιούνται ότι «το σχέδιο μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας δεν περιλαμβάνει μια δημόσια πτυχή» ή ακόμη ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τελειώνει αλλά «εκείνος του Αφγανιστάν όχι ακόμα».

«Σ’ αυτούς, λέω: παιδιά, ξυπνήστε! Δεν πρόκειται για άσκηση ύφους», είπε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στις δυσκολίες που παρουσιάζει η διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Χαριτολογώντας μάλιστα, πρόσθεσε: «Μην μας συγκρίνετε με τον Παντοδύναμο, συγκρίνετέ μας με τους άλλους», δηλαδή τους Ρεπουμπλικάνους.

Έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ορισμένοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν να υπολείπονται των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων τους, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει η αύξηση της ανεργίας.