Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ έκρινε χθες αντισυνταγματικούς κάποιους διορισμούς που έθεσε σε ισχύ με διάταγμα πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα όταν η Γερουσία είχε διακόψει τις εργασίες της.

Το εφετείο της Ουάσινγκτον έκρινε «άκυρους» τρεις διορισμούς με προεδρικό διάταγμα στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), η απόφαση για τους οποίους ελήφθη από τον Λευκό Οίκο στις 4 Ιανουαρίου του 2012, όταν η Γερουσία είχε διακόψει τις εργασίες της.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει την ίδια ημέρα και τον διορισμό του Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ, ενός Δημοκρατικού, ως επικεφαλής του νέου Γραφείου για την Οικονομική Προστασία των Καταναλωτών (CFPB), τον οποίο είχαν μπλοκάρει για πολλούς μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία.

Η ισχύς των διορισμών αυτών είχε προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι είχαν κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι «ποδοπατά το Σύνταγμα», καθώς σύμφωνα με τους ίδιους το Κογκρέσο δεν είχε διακόψει τις εργασίες του για διακοπές, που είναι η μόνη περίοδος κατά την οποία μπορούν να γίνουν διορισμοί με διάταγμα.

Η χθεσινή αυτή απόφαση του εφετείου δεν αφορά τον διορισμό του Κόρντρεϊ, ο οποίος αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής προσφυγής.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν ότι πρόκειται για μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση. «Έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές 150 ετών δημοκρατικών ή ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Τζέι Κάρνεϊ, ο οποίος δεν διευκρίνισε ωστόσο αν ο Λευκός Οίκος θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Προς το παρόν δεν είναι επίσης γνωστό τι είδους αντίκτυπο θα έχει η απόφαση αυτή στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων και στις αποφάσεις που έχει εκδώσει με τα νέα του μέλη.