Εκλογές στην Ισπανία: Αποκλείστηκε το ακροδεξικό Vox από το debate

Η εκλογική επιτροπή αποφάνθηκε ότι υπάρχει παραβίαση του εκλογικού νόμου


ΚΟΣΜΟΣ
1:29
17/04/2019
Εκλογές στην Ισπανία: Αποκλείστηκε το ακροδεξικό Vox από το debate
4
loading

Η εκλογική επιτροπή της Ισπανίας απέκλεισε σήμερα το ακροδεξιό κόμμα Vox από τη συμμετοχή στο μοναδικό μέχρι σήμερα προγραμματισμένο ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Απριλίου.

Το ακροδεξιό κόμμα δεν έχει ποτέ συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 5% στις εθνικές εκλογές, αλλά σημείωσε αναπάντεχη νίκη στις περιφερειακές εκλογές πέρσι και βάση δημοσκοπήσεων προβλέπεται ότι θα κερδίσει ένα ποσοστό περίπου στο 10% στις βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα.

Για αυτούς τους λόγους το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Atresmedia αποφάσισε το Vox να συμμετάσχει στην τηλεμαχία των τεσσάρων μεγαλύτερων εθνικών κομμάτων για το προγραμματισμένο για τις 23 Απριλίου debate, αφήνοντας έξω άλλα κόμματα όπως των Καταλανών ή Βάσκων εθνικιστών.

Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή αποφάνθηκε ότι υπάρχει παραβίαση του εκλογικού νόμου. Αρκετά μικρότερα κόμματα απαίτησαν να συμμετάσχουν στο debate, με βάση τα ποσοστά που συγκέντρωσαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Atresmedia ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση, αν και διαφωνεί με αυτήν. «Η Atresmedia υποστηρίζει ότι μια δημόσια συζήτηση πέντε υποψηφίων είναι μεγαλύτερης δημοσιογραφικής σημασίας και πιο σχετικής για τους ψηφοφόρους», ανέφερε το δίκτυο.

Το Vox αντέδρασε περιφρονητικά, τονίζοντας με tweet ότι τα αυτονομιστικά κόμματα επηρέασαν την απόφαση.

«Είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει κουμάντο ακόμη και σήμερα στην Ισπανία: Οι αυτονομιστές. Μέχρι τις 28 Απριλίου. Επειδή μια μεγάλη νίκη για την #LongLiveSpain θα δείξει σε αυτά τα κόμματα ποιος επιθυμεί να καταστρέψει την συνύπαρξη μας, και να απαγορευτούν το Σύνταγμα και η πατρίδα».

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές προηγούνται στην πρόθεση ψήφου, αν και δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Εξοστρακισμός

  Οι φασίστες και οι ακροδεξιοί είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία!

 2. avatar losromi

  πιάνουν τόπο οι χορηγίες του Σόρος...

 3. avatar Άγαμοι θυται

  Εαν θέλουν να είναι δίκαιοι θα πρέπει να αποκλείσουν και τους ακροαριστερούς,τίμια πράγματα ...

 4. avatar Δημοκρατία ή τρομοκρατία

  Κατά τα άλλα όμως, δημοκρατία στο έπακρο. Όσο τους στοχοποιείται τόσο μεγαλύτερη αξία τους δίνετε γιαυτό και θα σαρώσουν στις εκλογές πανευρωπαϊκά. Προβλέπεται να είναι αρκετοί στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να μην περνάνε απαρατήρητοι. Αλλά θα μου πεις η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 2300+ χρόνια δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με αυτό που σήμερα ονομάζουν οι διάφορες χώρες "δημοκρατία". Οι Κινέζοι έχουν την κόκκινη δημοκρατία, οι Αμερικάνοι την μπλέ δημοκρατία, οι Γερμανοί την πράσινη δημοκρατία κοκ. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μεταξύ τους, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους, ανάλογα σε ποιά χώρα βρήσκεσαι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει