Το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι πύραυλοι Πάτριοτ που αναπτύσσονται στην Τουρκία για να αντιμετωπιστεί η απειλή από τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας όλμος έπεσε επί τουρκικού εδάφους, κοντά σε καταυλισμό προσφύγων από τη Συρία

Η ίδια διευκρίνισε ότι η αποστολή των Πάτριοτ από κράτη-μέλη της Συμμαχίας και η εγκατάστασή τους στη νότια Τουρκία γίνεται από τις αρχές Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες.

Τις έξι συστοιχίες Πάτριοτ παρέχουν στην Τουρκία τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες θα αναπτύξουν πολλές εκατοντάδες άνδρες για τον χειρισμό τους.

Η Άγκυρα είχε συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη των Πάτριοτ έπειτα από την πτώση οβίδων από τη Συρία στο τουρκικό έδαφος, που προκάλεσαν το θάνατο πέντε αμάχων τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία μετέδωσαν σήμερα ότι ένα βλήμα όλμου, το οποίο ερρίφθη κατα τα φαινόμενα από την Συρία, έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ελαιώνα στην Τουρκία, κοντά σε καταυλισμό προσφύγων στον οποίο διαμένουν χιλιάδες Σύροι κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, χωρίς να προκληθούν απώλειες.

Το περιστατικό αυτό, το οποίο δεν μπορούσαν «προς το παρόν» να επιβεβαιώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι, θα είναι το πρώτο του είδους που σημειώνεται φέτος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι το βλήμα όλμου έπεσε σε ελαιώνα στο χωριό Ακτσαμπαγλάρ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον καταυλισμό προσφύγων του Κιλίς, ο οποίος είναι δίπλα στο μεθοριακό πέρασμα του Οντσουπινάρ.

Κανένας δεν τραυματίστηκε από το βλήμα όλμου, το οποίο δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους 1,5 μέτρου και πλάτους 8 μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο