Ο «πρώτος διεθνής ορισμός» του σεξισμού που υιοθετεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

«Mια εκδήλωση των "ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης" ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες»


ΚΟΣΜΟΣ
17:12
28/03/2019
Ο «πρώτος διεθνής ορισμός» του σεξισμού που υιοθετεί το Συμβούλιο της Ευρώπης
2
loading

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα κείμενο που ενσωματώνει τον «πρώτο ορισμό του σεξισμού σε διεθνή κλίμακα» ώστε να συμβάλει «να τερματιστεί το φαινόμενο αυτό».

Το κείμενο, μια σύσταση που απευθύνεται στις 47 χώρες μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού, και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίζει τον σεξισμό ως «μια εκδήλωση των "ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης"» ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες «που οδηγεί στη διάκριση και εμποδίζει την πλήρη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο σεξισμός και η βία απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια συνδέονται, σύμφωνα με το κείμενο, «επειδή ο "κοινός" σεξισμός αποτελεί τμήμα μίας συνέχειας βιαιοτήτων», δημιουργώντας ένα «κλίμα κατατρομοκράτησης, φόβου, διάκρισης, αποκλεισμού και ανασφάλειας».

Το κείμενο, που εγκρίθηκε στον απόηχο των κινημάτων που συνδέονται με το #MeToo, καλεί τις χώρες να «εντείνουν τη μάχη τους κατά του σεξισμού σε όλα τα περιβάλλοντα» εφόσον πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι παρόν «σε όλους τους τομείς και όλες τις κοινωνίες».

Η σύσταση «δίνει έμφαση σε αυτό που συνιστά σεξιστική συμπεριφορά και προτείνει στους διάφορους παράγοντες συγκεκριμένα μέσα προκειμένου να την αναγνωρίσουν και να την αντιμετωπίσουν», συνεχίζει το Συμβούλιο.

Καταρτίζει επίσης «έναν πλήρη κατάλογο μέτρων και καταστάσεων όπου εκφράζεται ο σεξισμός, από τη διαφήμιση στα ΜΜΕ μέχρι τους τομείς της εργασίας, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού», αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η γλώσσα και η επικοινωνία δεν πρέπει να «καθαγιάζουν την ηγεμονία του αρσενικού προτύπου», αναφέρει το κείμενο, που συνιστά τη χρήση «ουδέτερων τύπων».

Ο οργανισμός εκφράζει λύπη που, αν και οι νέες τεχνολογίες είναι «φορείς της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας γυναικών και ανδρών», επιτρέπουν επίσης την έκφραση «’προσβλητικών απόψεων’ και την ύπαρξη βίαιων συμπεριφορών».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar SER 30

    ΤΟΧΑΤΕ ΚΟΨΕΙ ΠΟΥ ΤΟΧΑΤΕ ΚΟΨΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΑΠΤΟΠ ΤΑΜΠΛΕΤ ΣΜΑΡΤΦΟΝ ΚΟΥΚΟΥ ΤΣΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΠΕΦΤΑΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ , ΦΕΡΑΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΟΡΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΕΛΘΕΤΕ ΕΙΣ ΕΠΑΦΗΝ ΜΕΤΑΞΥ ΗΜΩΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ . ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ ΖΟΡΙΚΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΩΣ ΕΙΠΕΙΝ . ΜΟΝΟ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΣΤΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΝΑ ΚΑΛΟ . ΟΙ '' ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ '' ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ .

  2. avatar Δηλαδή

    το πήγαινε να πλύνεις
    κανένα πιάτο
    θεωρείται σεξισμός ????????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει