Στη διάρκεια του 2012 υπάρχουν στοιχεία για τον βίαιο θάνατο σχεδόν 40.000 ανθρώπων στη Συρία, αλλά ο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του εμφυλίου μπορεί να ξεπερνά και τις 100.000, από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ το Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά 39.362 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το 2012, από τους οποίους τουλάχιστον 28.113 ήταν πολίτες, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία συγκαταλέγει στους πολίτες και αυτούς που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος Άσαντ.

Ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2012 ανέρχεται σε 9.482 και αυτός των λιποτακτών σε 1.040, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σ’ ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών στα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας.

Εξάλλου, «δεν έχει πιστοποιηθεί η ταυτότητα ακόμη 727 ανθρώπων που σκοτώθηκαν», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες άλλοι έχουν «εξαφανιστεί» ή κρατούνται, ενώ αποκρύπτονται στοιχεία για τους νεκρούς της πολιτοφυλακής «Σαμπίχα» που υποστηρίζει τον Άσαντ.

Εξάλλου το Παρατηρητήριο δεν μετρά τους ξένους μαχητές, ο θάνατος των οποίων ανακοινώνεται στη χώρα τους.

Αν αθροιστούν όλες αυτές οι κατηγορίες, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.