Αιχμηρά σχόλια για υπονόμευση της Ε.Ε. από το Λονδίνο έκανε σε συνέντευξη που φέρεται να παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρόεδρος της Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Αν το κάθε κράτος – μέλος μπορούσε να διαλέγει από τις υπάρχουσες πολιτικές αυτές που προτιμά περισσότερο και να εξαιρείται από αυτές που δεν προτιμά, τόσο η Ένωση γενικά όσο και η ενιαία αγορά, σύντομα θα διαλυόταν», φέρεται να δήλωσε ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, σε μία στιγμή που έχει κορυφωθεί η ένταση μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την θέση της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Μ. Βρετανία δε συμμετέχει σε βασικές πολικές της Ε.Ε. και δεν χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα.

Ο Κάμερον δέχεται ισχυρές πιέσεις από πολιτικούς που αντιτίθενται της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διενεργήσει δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.

Για το θέμα αυτό ο κ. Ρομπάι φέρεται να αρκέστηκε στο σχόλιο πως ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση «θα έμοιαζε σαν να έβλεπες έναν φίλο να απομακρύνεται στην έρημο…».

Η συμβολή της Μ. Βρετανίας ήταν κρίσιμη στην οικοδόμηση της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και η εμπειρία της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εμπορίου και χρηματοοικονομικών διαμόρφωσαν την ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτούς τους τομείς, πρόσθεσε ο κ. Rompuy.

«Η συμβολή της Βρετανίας είναι μεγαλύτερη, θεωρώ, από ότι μερικές φορές η ίδια πιστεύει», πρόσθεσε ο ίδιος.