«Είναι υπερβολικό να ζητήσω, οι προεκλογικές διενέξεις να μην κάψουν την αξιοπιστία που κατέκτησε εκ νέου η Ιταλία στην Ευρώπη, στην διεθνή κοινότητα και στις χρηματαγορές, έστω και αν αυτές δεν είναι ιδιαίτερα διαφανείς;», διερωτήθηκε ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σήμερα, στην διάρκεια τελετής ανταλλαγής ευχών με τους ανώτατους θεσμικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Ναπολιτάνο, διακυβεύεται το κοινό μέλλον της χώρας και όλων των κατοίκων της, όχι απλώς μια χούφτα ψήφοι για το ένα ή το άλλο κόμμα».

«H ολοκλήρωση της τρέχουσας κυβερνητικής εμπειρίας μου προκάλεσε λύπη και ανησυχία», πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο «η λεγόμενη “αντιπολιτική” και η θεσμική αδιαφορία μόνον πικρία μπορούν να προκαλούν».

Ο Ναπολιτάνο, μιλώντας μεταξύ άλλων ενώπιον των προέδρων της βουλής και της γερουσίας Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι αντίστοιχα, επιβεβαίωσε ότι «θα αναθέσει ο ίδιος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές, παρά το ότι δεν το επεδίωξε».

Ο ανώτατος άρχοντας της ιταλικής δημοκρατίας, τόνισε, πάντως, ότι «η επιλογή του αυτή θα είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη που έκανε τον Νοέμβριο του 2011», όταν κάλεσε τον Μάριο Μόντι στο Κυρηνάλιο για να του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Σημειώνεται ότι η νομοθετική περίοδος κανονικά έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013. Αν δεν ξέσπαγε η κυβερνητική κρίση, την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης θα ανέθετε ο διάδοχος του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που θα εκλεγεί την Άνοιξη.

Ο Ιταλός πρόεδρος τέλος κάλεσε τα συνδικάτα και τους επιχειρηματίες «να ξεπεράσουν επιζήμιους διχασμούς», ώστε «να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και η παραγωγικότητα».