Μέσα σε μια δεκαετία βγήκαν παράνομα από τη Ζάμπια σχεδόν 9 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η αφρικανική αυτή χώρα κατέχει τα πρωτεία στη διεθνή αγορά του χαλκού, αναφέρει έκθεση του αμερικανικού εποπτικού φορέα Global Financial Integrity (GFI) για τη διασπάθιση των εσόδων από φυσικούς πόρους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το ποσό αυτό ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ του σημερινού ΑΕΠ της Ζάμπιας και μεγάλο μέρος των χρημάτων παροχετεύτηκε σε υπεράκτιες τράπεζες και σε φορολογικούς παραδείσους, αποστερώντας μια από τις πιο φτωχές οικονομίες του πλανήτη πολύτιμο ρευστό.

Η κυβέρνηση στην Λουζάκα ανέφερε ότι τα ευρήματα της έκθεσης συνάδουν με δικά της στοιχεία και τόνισε ότι όσοι ενέχονται σε τέτοιες πρακτικές θα διωχθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η νοτιοαφρικανική χώρα έχασε 8,8 δισ. δολάρια λόγω της φυγής κεφαλαίων από το 2001 ως το 2010. «Εξ αυτών, τα 4,9 δισ. μπορούν να αποδοθούν σε εικονικά τιμολόγια, ένα είδος εμπορικής απάτης που χρησιμοποιείται ευρέως από τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς σε παγκόσμια κλίμακα», τόνισε η Σάρα Φρέιτας της GFI.

Οι εισαγωγείς στη Ζάμπια ισχυρίζονται ψευδώς ότι καταβάλλουν υψηλότερα ποσά στους εξαγωγείς στο εξωτερικό, συγκριτικά με τα όντως καταβαλλόμενα και την προκύπτουσα διαφορά την αποστέλλουν ή σε ξένες τράπεζες, ή σε άλλους πόρους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολλές χώρες που παράγουν κι εξάγουν πρώτες ύλες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοιες πρακτικές λόγω της αδιαφανούς λειτουργίας των βιομηχανιών που τις εκμεταλλεύονται.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της GFI που δόθηκαν στο πρακτορείο Reuters, στη γειτονική Αγκόλα -το δεύτερο σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγικό κράτος στην Αφρική- βγήκαν παράνομα σχεδόν 6 δισ. αμερικανικά δολάρια το 2009.

Πέραν των εικονικών τιμολογήσεων, τα χρήματα βγαίνουν επίσης από κάποια χώρα διαμέσου της διαφθοράς αξιωματούχων του κρατικού τομέα ή μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Το GFI θεμελιώνει τους υπολογισμούς του βάσει στατιστικών στοιχείων, που τού παρέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Ζάμπια επιμένουν επί χρόνια ότι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα μεταλλεία χαλκού δεν αποδίδουν τη φορολογία που τους αναλογεί.