Νέο τραγούδι κυκλοφόρησε ο ηγέτης της χούντας στην Ταϊλάνδη, ο Πραγιούτ Σαν-ο-Σα. Μέσα από τους στίχους προδιαγράφεται ένα λαμπρό μέλλον για την Ταϊλάνδη μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες μετά το πραξικόπημα του 2014.

«Ονειρευόμουν μια νέα ημέρα, μια σημαντική ημέρα στην ιστορία της Ταϊλάνδης, στον δρόμο προς τη δημοκρατία», λένε οι στίχοι του νέου τραγουδιού. «Μια νέα ημέρα έρχεται, για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, για να ενωθούμε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να βλάψουν την Ταϊλάνδη.»

Με τίτλο «Μια νέα ημέρα», το τραγούδι είναι το όγδοο του Πράγιουτ αφότου κατέλαβε την εξουσία, σχεδόν πριν από πέντε χρόνια με πραξικόπημα τον Μάιο του 2014, και αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός.

Ο 64χρονος απόστρατος στρατηγός είναι γνωστός για τις συνθέσεις τραγουδιών του στα οποία ζητά από τους Ταϊλανδούς πολίτες υπομονή και πατριωτισμό∙ ωστόσο τα τραγούδια του δεν είναι δημοφιλή καθώς η λαϊκή υπομονή εξαντλείται.

Αφού υποσχέθηκε αρχικά να παραμείνει στην εξουσία μόνο για έναν χρόνο προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη έπειτα από μήνες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, η χούντα ανέβαλε την ημερομηνία των εκλογών τουλάχιστον πέντε φορές, επικαλούμενη την ανάγκη να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της και να επιβλέψει μια ομαλή βασιλική διαδοχή, προτού ορίσει την ημερομηνία του Μαρτίου.

Αναλυτές πιστεύουν πως οι εκλογές δεν θα είναι εντελώς δημοκρατικές, καθώς οι στρατιωτικοί άλλαξαν το Σύνταγμα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το Κοινοβούλιο θα ελέγχεται από μια διορισμένη Γερουσία, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από DPA και AFP.

Ωστόσο δεκάδες κόμματα διαγωνίζονται στις εκλογές αυτές, με ορισμένα από αυτά, τα οποία βρίσκονται στην αντιπολίτευση, όπως το κόμμα Future Forward, να έχουν πιθανότητες να δημιουργήσουν την έκπληξη.

Ο ίδιος ο Πραγιούτ θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός εκπροσωπώντας το φιλοχουντικό κόμμα Phalang Pracharat. Δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν θα χρησιμοποιήσει στην προεκλογική του εκστρατεία το νέο τραγούδι που συνέθεσε. Στο παρελθόν είχε γράψει και μία μπαλάντα, με την οποία ζητούσε την επιστροφή της ευτυχίας στο λαό.