Δύο ειδικοί του World Economic Forum μίλησαν πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση στο Νταβός του 2019 και όλα τα βλέμματα στράφηκαν πάνω τους.

Ο ψυχολόγος και οικονομολόγος του Wharton School, Adam Grant, είπε πως αν μειώσεις τις εβδομαδιαίες ώρες ή ημέρες εργασίας, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να συγκεντρώνεται στα καθήκοντά του πιο αποδοτικά.

Μια πεποίθηση με την οποία συμφωνεί ιδιαιτέρως ο ιστορικός και οικονομολόγος Rutger Bregman, συγγραφέας του βιβλίου «Utopia for Realists», που ισχυρίζεται πως μικρότερη εργασιακή εβδομάδα σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα από πλευράς υπαλλήλων.

Οι δύο ειδικοί παρέθεσαν και πλήθος πανεπιστημιακών ερευνών γύρω από την τετραήμερη εργασία που βρήκαν μειωμένα επίπεδα στρες, υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης από τη δουλειά και βελτιωμένη αίσθηση προσωπικής ισορροπίας.

«Νομίζω πως έχουμε πια μερικά καλά πειράματα που δείχνουν ότι αν μειώσεις τις ώρες εργασίας, οι άνθρωποι μπορούν να κατευθύνουν τη συγκέντρωσή τους πιο αποτελεσματικά, καταλήγοντας να παράγουν εξίσου πολλά, συχνά όμως με μεγαλύτερη ποιότητα και δημιουργικότητα, και είναι επίσης πιο πιστοί στον οργανισμό που αποζητά να τους δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και νοιάζεται για τις ζωές τους εκτός δουλειάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Grant.

Ο Bregman συμφωνεί σε κάθε λέξη, εξηγώντας περαιτέρω πως μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι δα και μια τόσο μεγάλη αλλαγή: «Εδώ και δεκαετίες, όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι, φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι, όλοι πίστευαν, μέχρι τη δεκαετία του 1970 τουλάχιστον, πως πρέπει να δουλεύουμε λιγότερο και λιγότερο», είπε στην ομιλία του στην Ελβετία.

«Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 υπήρχαν στην πραγματικότητα μεγάλοι καπιταλιστές επιχειρηματίες που ανακάλυψαν πως αν συντομεύσεις την εργάσιμη εβδομάδα, οι υπάλληλοι γίνονται παραγωγικότεροι. Ο Χένρι Φορντ, για παράδειγμα, βρήκε πως όταν άλλαζε την εργάσιμη εβδομάδα από τις 60 ώρες στις 40 ώρες, τότε οι υπάλληλοί του γίνονταν πιο παραγωγικοί, γιατί δεν ήταν τόσο κουρασμένοι στον ελεύθερό τους χρόνο».

Εταιρία στη Νέα Ζηλανδία που υιοθέτησε πέρυσι πιλοτικά την τετραήμερη εργασία είδε τέτοια αλλαγή στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων της (αύξηση κατά 20% στη συνολική απόδοση) που δήλωσε πρόσφατα πως θα καθιερώσει το μειωμένο ωράριο…