Σοβαρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στην κυβέρνηση Γκίλαρντ η απόφασή της να απόσχει από την πρόσφατη ψηφοφορία του ΟΗΕ για την αναβάθμιση των παλαιστινίων σε «κράτος μη μέλος» του διεθνούς οργανισμού.

Ο Eργατικός βουλευτής Μάικολ Ντάμπι με άρθρο του σε εφημερίδα κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών, Μπομπ Καρ, ότι συνωμότησε σε βάρος της πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλαρντ.

Η πρωθυπουργός ήταν υπέρ της άποψης η Αυστραλία να καταψηφίσει τη σχετική πρόταση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά στο τέλος αποδέχθηκε την πρόταση της αποχής μετά από «εξέγερση υπουργών και βουλευτών της».

Ο κ. Ντάμπι υποστηρίζει πως ο κ. Καρ ήταν αυτός που έκανε «λόμπι» σε βάρος της πρωθυπουργού και τηλεφωνούσε σε υπουργούς και βουλευτές για να στηρίξουν τη θέση του. «Η ενέργειά του αυτή είναι απαράδεκτη και ασυγχώρητη» υποστηρίζει ο κ. Ντάμπι, που είναι φανατικός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «τελείως αβάσιμους» τους ισχυρισμούς του Εργατικού βουλευτή.

«Θεώρησα σημαντικό για την Αυστραλία να απόσχει της ψηφοφορίας. Έπρεπε να στείλουμε ένα μήνυμα και στο Ισραήλ που συνεχίζει τους εποικισμούς. Εμείς θέλουμε βιώσιμη λύση στην περιοχή. Παλαιστιανικό κράτος αλλά και το Ισραήλ να ζει σε ασφάλεια» είπε.

Ο κ. Καρ χαρακτήρισε τον κ. Ντάμπι «Εργατικό Σιωνιστή» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι η πλειοψηφία των υπουργών και των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης διαφωνεί με τις θέσεις του για το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.